Veniţi cu bannere, steaguri şi vuvuzele, circa 50 de salariaţi de la TCE Ploieşti au protestat, vineri, în faţa sediului Primăriei, reclamând problemele financiare ale societăţii de transport a municipalităţii şi solicitând implicarea autorităţilorpentru a rezolva mai multe probleme, de la implementarea unei directive europene şi până la plata unor datorii şi verificarea mai atentă a firmelor concurente care nu respectă traseele şi staţiile aprobate.
Protestul a fost organizat de Sindicatul Liber al Transportatorilor Profesionişti din Ploieşti, acelaşi care, pe 30 septembrie, transmisese către Inspectoratul Teritorial de Muncă o notificare privind intenţia de declanşare a conflictului colectiv de muncă, reclamând că nu fusese renegociat contractul colectiv, expirat de la finalul lunii iunie. În aceeaşi notificare, sindicaliştii prezentaseră mai multe revendicări, valabile şi la mitingul de astăzi. Astfel, ei au solicitat acordarea sumelor provenite din TVA câştigate conform sentinţei Curţii de Apel Ploieşti; respectarea de către ceilalţi transportatori a traseelor aprobate; ajustarea tarifelor TCE la nivelul pieţei şi actualizarea cu rata inflaţiei; respectarea condiţiilor de muncă; implementarea prevederilor Regulamentului CE nr. 1370/2007 privind compensaţia serviciilor publice de transport de călători; majorarea fondului de salarii raportat la coşul zilnic; recuperarea sumelor neîncasate din vânzarea titlurilor de călătorie de la două societăţi, care datorau în total peste 1,1 milioane de lei; respectarea de către Primărie a obligaţiilor ce-i revin din contractul de delegare a acestui serviciu public şi acţionarea în instanţă a Primăriei Ploieşti, pentru recuperarea unei sume invocate de 5,6 milioane de lei.
Contactat telefonic, directorul TCE Ploieşti, Alexandri Nicolae, a declarat că societatea lucrează alături de autorităţile locale pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare, lucru deloc uşor, în contextul în care nici Primăria nu traversează cea mai bună perioadă la capitolul bani. Referitor la litigiul câştigat de societate, în urma căruia TCE a câştigat o sumă de 11 milioane de lei, invocată şi de sindicalişti, directorul a amintit că administraţia locală a plătit în acest an 4 milioane, iar diferenţa "urmează să intre pe bugetul de anul viitor şi să fie plătite eşaonat".
"Nu am fost informat oficial cu privire la acest protest derulat de sindicatul mai mic din cadrul societăţii, dar desigur că ştiu revendicările oamenilor. Ei sunt nemulţumiţi că salariile se dau în mai multe tranşe, nu se plătesc la timp, le-am explicat că acest lucru se întâmplă din cauza lipsei disponibilităţilor financiare şi că de fiecare dată am încercat să plătim cât mai rapid şi să nu existe întârzieri mai mari de trei-patru zile. Mai sunt şi alte revendicări care nu ţin neapărat de contractul colectiv de muncă, iar angajaţii sunt îngrijoraţi şi cu privire la starea generală a societăţii, este un lucru cunoscut. Încercăm alături de Consiliul Local şi Primărie să rezolvăm aceste probleme, care nu mai ţin numai de autorităţile locale. Ştim cu toţii problema lipsei de fonduri în administraţie, care e generalizată în toată ţara. Luni este programată o rectificre de buget, pentru a asigura sumele necesare acoperirii gratuităţii de care beneficiază elevii şi pensionarii. Din discuţiile pe care le-am avut astăzi în Primărie,vor fi acoperite integral lunile octombrie şi noiembrie şi parţial luna decembrie, urmând ca spre finalul anului să mai existe o rectificare", a afirmat Alexandri Nicolae, directorul TCE Ploieşti.