Categorie: Actual
ioan_niculaeMagnatul Ioan Niculae (57 ani) – patron al grupului de firme InterAgro şi finanţator al echipei Astra Ploieşti – este învinuit de complot şi subminarea economiei naţionale, alături de alte 40 de persoane, într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi finalizat în ultimele zile ale lui 2011.

Citând surse judiciare, mediafax.ro transmite că activitatea infracţională descrisă în dosar se referă la felul în care - beneficiind de complicitatea unor funcţionari din conducerea Ministerului Economiei, a Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi a Romgaz – mai multe societăţi au contractat „cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate la Romgaz".

Pagube de 126 de milioane USD


Printre beneficiarii acestor contracte s-au numărat şi câteva dintre companiile lui Niculae, mari consumatoare de gaze naturale.
Prejudiciul provocat de cele 40 de persoane societăţii naţionale Romgaz şi bugetului de stat este estimat de procurorii DIICOT la 126 de milioane de dolari. Acţiunile celor 40 au fost considerate de procurori periculoase pentru sistemul energetic naţional al României, deoarece au împiedicat Romgaz să se conformeze programului naţional de înmagazinare a gazelor naturale.

EVZ.ro: Videanu, Vosganian, Şereş şi Pogea ar putea fi şi ei citaţi


Printre cele 40 de persoane se găsesc înalţi funcţionari din Ministerul Economiei, ANRE şi şefi din Romgaz. Perioada investigată de procurori are ca moment de debut anul 2005. De atunci – observă evz.ro – în fruntea Ministerului Economiei s-au perindat Codruţ Şereş, Varujan Vosganian, Gheorghe Pogea şi Adriean Videanu. Potrivit evz.ro, şi aceştia patru ar urma să fie citaţi de DIICOT.

Ancheta DIICOT a pornit de la o sesizare a SRI. Potrivit mediafax.ro, Ioan Niculae a fost citat la sediul DIICOT în data 29 decembrie 2011, pentru a-i fi adusă la cunoştinţă învinuirea şi începerea urmăririi penale împotriva sa, dar nu s-a prezentat, motivând faptul că avocaţii săi se aflau în vacanţă. 

Back To Top