Categorie: Actual
posta-romanaAproximativ 50 de milioane de euro este prejudiciul total pe care Curtea de Conturi l-a descoperit, pentru anul 2010, la trei companii cu acţionariat majoritar de stat: Poşta Română, Loteria Română şi Căile Ferate Române.
Citiţi, mai jos, câteva exemple de operaţiuni care au dus la pierderi financiare pentru cele trei companii.

POŞTA ROMÂNĂ a plătit circa 10 milioane de euro, către Blue Air, pentru servicii de transport aerian neefectuate. Mai precis, Poşta achita contravaloarea a şase zboruri pe săptămână, în timp ce Blue Air opera doar patru. Prejudiciul a reprezentat aproximativ 10 milioane de euro - un sfert din contractul de bază, în valoare de 44,8 milioane de euro.

LOTERIA ROMÂNĂ a contractat, printr-o licitaţie care a încălcat libera concurenţă, excluzând orice alt competitor, servicii de pază de la firma Shelter Security - în valoare de 10 milioane de euro. După licitaţie, valoarea contractului a fost mărită cu 45% prin două acte adiţionale, iar după aceea serviciile de pază au fost date unor subcontractori de Shelter Security.
Valoarea prejudiciului este egală cu cea a contractului iniţial: 10 milioane de euro.


Loteria a mai pierdut 6 milioane de euro şi dintr-un contract de distribuţie a unor cartele telefonice, încheiat cu firma Form Trade din Focşani.

CFR SA a cheltuit, în 2010, fără acoperire legală, 13,4 milioane de euro, dintr-un credit de dezvoltare acordat de o bancă japoneză.
Banii au fost folosiţi pentru achiziţionarea a 16 vehicule de întreţinere a căii ferate – care nu făceau obiectul acordului de împrumut – şi pentru a face plăţi necuvenite către constructori.

Back To Top