Categorie: Actual
scoala_discoveryMinistrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a prezentat duminică, impreuna cu Mark Hollinger, directorul Discovery Networks International si Danny Forster, prezentatorul programului Extreme Engineering de pe Discovery Channel, proiectul "Şcoala Discovery", dezvoltat în România de Discovery Networks, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Acest proiect constă în prezentarea, începând cu data de 16 ianuarie, pe Discovery Channel, de la ora 14,00, zilnic, a câte unui program educaţional de o oră. Din judeţul Prahova vor fi monitorizate de către reprezentanţi ai MECTS Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" şi Colegiul Naţional „Jean Monnet", ambele din municipiul Ploieşti.


funeriuIată declaraţia ministrului Daniel Funeriu
„Scopul parteneriatului pe care îl anunțăm astăzi este diversificarea resurselor de învăţare pentru profesori şi elevi.
Subliniez că această diversificare a resurselor este menită să întărească efectul mijloacelor tradiţionale ale învăţării şi nicidecum să se substituie lor.
Prin forța imaginilor și calitatea deosebită a conținuturilor prezentate pe Discovery îi sprijinim pe elevi să învețe mai bine, să-și facă lecțiile mai ușor.
Cu acest program venim în completarea resurselor de învățare utilizând calculator care sunt astăzi în toate liceele din România. Acest proiect, AEL, este un alt program major al ministerului, subsumat aceluiași obiectiv de diversificare a resurselor învățării.
Astăzi este prima dată când Ministerul Educaţiei intră în parteneriat cu o reţea globală de televiziune dispusă să îşi ofere resursele pentru atingerea unui obiectiv comun: susţinerea educaţiei ştiinţifice şi utilizarea resurselor de tip nou în şcoli. Acest parteneriat nu implică niciun cost pentru Ministerul Educației.
Practic,
1) Începând cu data de 16 ianuarie Discovery Channel va prezenta de la ora 14 o oră de programe educaționale. Luni matematică, marți chimie, miercuri biologie, joi fizică, vineri alte științe. Fiecare program va fi reluat a doua zi de la ora 8 precum și sâmbăta și duminica de la ora 8. Se va specifica foarte clar pentru ce clasă este adaptată fiecare emisiune. Programele sunt adaptate pentru claselor V-XII.
2) Conținuturile sunt special gândite pentru România, astfel încât să existe congruență între ceea ce fac elevii la școală, lecțiile propriuzise, și ceea ce văd pe ecran.
3) Va exista un site, scoala.discovery.ro, unde se vor găsi toate materialele complemenatre fiecărei emisiuni, pentru profesori, elevi și părinți.
4) Există 110 școli din România, din toate județele și cuprinzând elevi de toate profilurile sociale, în care, într-o primă fază, profesorii vor fi formați pentru utilizarea resurselor de pe situl scoala.discovery.ro și metodele de predare aferente. De asemenea, în acele școli vom monitoriza creșterea rezultatelor elevilor la științe. La întâlnirea cu inspectorii școlari generali din decembrie au fost propuse cele 110 școli și am instruit inspectorii generali ce au de făcut pentru implementarea programului într-un număr cât mai mare de școli.
5) Subliniez că utilizarea la clasă a programului școala discovery este opțională pentru profesori și elevi. Ministerul recomandă directorilor de școli și profesorilor să beneficieze de această diversificare a resurselor și ministerul va acorda tot sprijinul său pentru cei care vor alege metode moderne de predare.
6) Lecțiile prezentate în programele scoala discovery pot fi vizionate acasă sau la școală, în funcție de modul în care fiecare școală se organizează. Să nu uităm, de exemplu, că avem în România peste 1000 de centre de documentare și informare, care au mijloace tehnice avansate în dotare.
7) Doresc să subliniez că programul Școala Discovery este un program care va evolua în permanență, în funcție de feed-back-ul pe care îl avem din sistem și inputurile cadrelor didactice, ale elevilor și părinților.
Ceea ce vedem astăzi este rezultatul unei munci de lungă durată și sunt convins că va fi un program de succes".

Back To Top