Categorie: Actual

Fostul director a fost condamnat, pe fond, pentru luare de mită, dar achitat pentru abuz în serviciu și conflict de interese, într-un dosar trimis în judecată de DNA în decembrie, 2016, aș șaptelea din serie celor care au avut ca obiect infracțiuni care au determinat prejudicii în dauna Companiei Naționale Poșta Română.

 

Sentința a fost pronunțată de Tribunalul București, Daniel neagoe Dumitru fiind condamnat la șase ani de închisoare, cu executare. De asemenea, instanța a dispus confiscarea, de la acesta a unei sume de peste 500.000 de lei. În aceeași cauză, Tribunalul București a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Compania Naţională „POȘTA ROMÂNĂ” S.A. (cu sediul în București, B-dul Dacia nr. 140, sector 2), privind sumele de 1.595.739,28 lei și, respectiv, 1.267.741,40 lei, plus dobânda legală aferentă - calculată de la data săvârşirii faptelor şi până la data plăţii lor efective (...)".

Hotărârea nu este definitivă, iar portalul instanțelor anunță că Daniel Neagoe Dumitru a și formulat, în cursul zilei de ieri, apel față de decizia magistraților.

Fostul director al Poștei Române a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2016.

"În perioada iunie-iulie 2010, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe, în calitate de director general al C.N.P.R., a pretins directorului unei societăți comerciale (martor în cauză), cu care compania națională pe care o conducea avea încheiat un contract de prestări servicii de curățenie în unități poștale, să cedeze în subantrepriză, unele lucrări, către S.C. Dig Prodcom S.R.L. (în prezent radiată) pe care primul o controla (printr-o interpusă). Practic, Dumitru Daniel Neagoe a condiționat executarea în bune condiții a contractului de servicii de curățenie încheiat de Poșta Română, de primirea foloaselor necuvenite. Martorul a dat curs solicitării lui Dumitru Daniel Neagoe prin încheierea unui contract de subantrepriză datat 28 iunie 2010. Foloasele necuvenite, dobândite ulterior de inculpat, reprezintă profitul net de 109.828,61 lei realizat în executarea contractului de subantrepriză, de către societatea pe care o controla, S.C. Dig Prodcom S.R.L.

În cursul lunii iulie 2010, ca urmare a faptului că inculpatul Dumitru Daniel Neagoe și-a majorat pretențiile, între societatea comercială administrată de martor și S.C. Dig Prodcom S.R.L. s-a încheiat un nou contract, antedatat 30 iunie 2016. În baza acestui contract S.C. Dig Prodcom S.R.L. ar fi trebuit să furnizeze servicii de consultanță care în realitate nu erau necesare. Foloasele obținute de inculpat reprezintă valoarea prestațiilor, încasată de S.C. Dig Prodcom S.R.L., respectiv 144.000 lei.

În toamna anului 2010, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe, în aceeași calitate, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și a deciziei consiliului de administrație a companiei naționale, a acceptat ca, într-o asociere în participațiune, Poșta Română să efectueze cu o altă firmă serviciul de încasare electronică a facturilor la utilități (prin folosirea unei rețele de terminale POS), numai dacă în asociere era inclusă, fără a presta efectiv un serviciu, și o a treia societate comercială, respectiv SC Dig Prodcom SRL. În acest mod, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe a acceptat ca această din urmă societate comercială să preia, nejustificat, o parte din profitul companiei naționale. Astfel, în baza prevederilor contractului de asociere în participațiune au fost întocmite pentru perioada noiembrie 2010 - august 2012, un număr de 22 de „deconturi pentru operațiuni în participație”, fiind achitată către SC Dig Prodcom SRL suma totală de 1.595.739,28 lei.

Pentru ca Poșta Română să efectueze cu celeritate plățile și pentru a se accepta „fără discuții interminabile” introducerea de noi produse în portofoliul de produse operate de asociere, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe a primit foloase necuvenite de la aceeași societate, în modalitatea semnării unor contracte de prestări servicii cu SC Dig Prodcom SRL, pentru prestații simulate. Din „executarea” acestor contracte, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe, a obținut foloase necuvenite, în sumă totală de 321.541,46 lei.

În același context, dar în ce privește prestarea serviciului de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice prepaid, prin folosirea acelorași terminale POS instalate în unitățile poștale de două firme, în luna decembrie 2010, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a interpus S.C. Lonestar S.R.L. (în prezent radiată), în relația comercială dintre societățile comerciale deținătoare de terminale POS și Poșta Română. Ulterior, S.C. Lonestar S.R.L. a cesionat în favoarea S.C. Dig Prodcom S.R.L. toate drepturile și obligațiile care decurgeau din contractul încheiat cu Poșta Română. Actul de cesiune și un act adițional la contractul inițial amintit încheiate de Poșta Română cu S.C. Dig Prodcom S.R.L. au fost semnate de Dumitru Daniel Neagoe, în condițiile conflictului de interese, având în vedere că S.C. Dig Prodcom S.R.L. era în fapt firma sa și a obținut foloase patrimoniale de pe urma acesteia.

Prin interpunerea S.C. Dig Prodcom S.R.L. (care nu a prestat efectiv nici un serviciu), fără sens economic, Poșta Română a renunțat la o parte din comisionul care i s-ar fi cuvenit din încasările rezultate ca urmare a prestării serviciului de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice prepaid. În acest mod S.C. Dig Prodcom S.R.L. controlată de inculpat a obținut un folos de 1.267.741,4 lei, reprezentând profit net.

Compania Națională „Poșta Română” S.A s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2.863.480 lei (prejudiciul cauzat prin săvârșirea abuzului în serviciu)", informa comunicatul transmis atunci de Direcția Națională Anticorupție.

Back To Top