Categorie: Actual

După câteva zile însorite, în România revin vijeliile. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două noi avertizări de vreme severă. O bună parte din ţară se va afla sub cod portocaliu până în noaptea de duminică spre luni, iar o altă parte va fi sub cod galben până luni dimineaţă. De luni şi până marţi la ora 10.00 va fi valabil un al doilea cod galben, valabil în două treimi din teritoriul ţării, inclusiv în Prahova.

 

COD PORTOCALIU: Interval de valabilitate: 28 iunie, ora 13:00 – 29 iunie, ora 02:00; Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate; În nordul Moldovei și în zona Munților Apuseni, apoi și în Maramureș și în nordul Transilvaniei vor fi perioade cu averse torențiale, intensificări puternice ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină. Se vor acumula cantități de apă de peste 30...40 l/mp și pe arii restrânse 50...60 l/mp.

COD GALBEN: Interval de valabilitate: 28 iunie, ora 10:00 – 29 iunie, ora 10:00; Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată; În intervalul menționat, în nord-estul, nordul, centrul și nord-vestul țării, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp.

Al doilea mesaj vizează zilele de luni şi marţi, când, pe lângă ploi în mare parte din ţară, e de aşteptat să existe şi un disconfort termic ridicat.

COD GALBEN: Interval de valabilitate: 29 iunie, ora 10:00 – 30 iunie, ora 10:00; Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată; În intervalul menționat, în zonele de deal și de munte, precum și în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și în Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp. Disconfortul termic va fi ridicat, iar mai ales în zonele de câmpie, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Prima avertizare vizează zona montană a judeţului Prahova, în timp ce al doilea cod galben cuprinde în totalitate teritoriul judeţului.

Totodată, INHGA a emis şi o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până luni, la ora 24:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş - sector aval S.H. Şag (judeţul Timiş), Prut - sector aval S.H. Fălciu (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

Back To Top