Categorie: Actual

Creșterea alarmantă a numărului de infectări cu coronavirus, corelată cu presiunea și oboseala acumulate în rândul cadrelor medicale, plus capacitatea aproape depășită a sistemului sanitar sunt ingrediente sigure ale unei viitoare tragedii. Un nou avertisment în acest sens a fost lansat și de șeful Direcției de Sănătate Publică Prahova, dr. Bogdan Nica.

 

În egală măsură, acesta condamnă un curent de opinie din ce în ce mai puternic, ce alimentează teoriile potrivit cărora pandemia este nimic mai mult decât o... conspirație. În plus, atrage atenția șeful DSP Prahova, nici pe imunizare nu ne putem baza prea mult, conform celor mai noi concluzii ale cercetătorilor. Prin urmare, subliniază dr. Nica, fără respectarea măsurilor de protecție putem ajunge la "o tragedie".

"Aud frecvent următorul raţionament: «Nu ştiu de ce ne chinuie ăştia cu măsurile lor, oricum vaccin nu e, tratament specific (etiologic) nu, mai bine relaxare totală, ne îmbolnăvim şi ne imunizam, care moare,care trăieşte!»

Pe lângă fatalismul mioritic al acestei gândiri «suedeze» care şi-a dovedit ineficientă, se pare că imunitatea e şi nu prea... şi mai spun oameni serioşi că rămân sechele, uneori destul de grave.

Consider că nu s-au înţeles principiile de bază ale luptei împotriva Covidului:

1. Lock - down, ca să rupem lanţul de transmitere şi să aibă răgaz sistemul sanitar să “absoarbă” cazurile.

2. Izolarea (în spital, cei bolnavi - la domiciliu, contacții) deci evităm că aceşti pacienţi să transmită altora.

3. Carantina unor localităţi/cartiere unde sunt focare sau transmitere comunitară intensă - prevenim extinderea epidemiei în zonele învecinate.

4. Măsuri şi reguli de protejare a populaţiei: purtarea măştii, dezinfecţia mâinilor şi a suprafeţelor, distanţare spaţială, evitarea manifestaţiilor, evitarea aglomerării în spaţii închise, etc.

5. Testarea conform metodologiei internaţionale: contacți simptomatici, grupe de risc, bolnavi oncologici, pacienţi dializaţi, infrastructura critică etc.

6. Şi mai este nevoie, ca să fie bine, de un element. Care, din păcate, e deficitar la noi. Complianta, adică participarea activă a populaţiei la prevenirea contaminării: respectarea regulilor....

După cum constat cu amărăciune, mulţi fie nu cred în boală sau în gravitatea ei, fie sunt adepţii unui fatalism precum enunţul cu care am început postarea, fie se simt lezaţi în libertatea lor constituţională şi cred că libertatea înseamnă şi imunitate la Covid. Fac parte dintre cei care au ieşit de multe ori în stradă, începând din 1989 şi preţuiesc foarte mult toate drepturile şi libertăţile de care ne bucurăm azi. Şi insist să credem în ele. Dar, prin funcţia pe care o am, ştiu exact câte eforturi se fac pentru salvarea unor vieţi şi cât de multe cazuri grave apar zilnic , spre disperarea colegilor din spitalele Covid şi din ATI. Aşa că o să insist obsesiv în a vă spune, stimaţi prahoveni, că situaţia e periculoasă. Suntem la un pas de o tragedie care poate fi evitată doar prin colaborarea populaţiei. Să nu ziceţi că nu v-am spus!", a scris dr. Bogdan Nica pe pagina sa de Facebook.

În această săptămână, România a depășit pragul de 30.000 de cazuri confirmate și a avut și peste 600 pacienți testați pozitiv într-o singură zi. Prahova avea, ieri, peste 710 cazuri confirmate de la începutul pandemiei, din care 33 de decese, fiind printre cele mai afectate județe, în ultimele săptămâni.

Back To Top