Categorie: Actual

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat, zilele trecute, hotărârea definitivă în dosarul instrumentat de DNA Ploiești în care au fost anchetați și doi foști prefecți de Buzău, Paul Beganu și Maria Bulenadă, privind retrocedarea ilegală a 5.000 de hectare de pădure.

 

Instanţa a admis apelurile declarate de DNA Ploieşti, dar şi de mai mulţi inculpaţi faţă de sentința Curţii de Apel Ploieşti din 28 iunie 2018. Prin hotărâre definitivă, Paul Beganu are de executat 8 ani şi 6 luni de închisoare, cu un an mai puţin decât îi acordaseră judecătorii de la instanţa de fond. Acesta a fost găsit vinovat pentru instigare la dare de mită, luare de mită, instigare la fals intelectual, abuz in serviciu, spălare de bani, dar a fost achitat pentru spălare de bani.

De asemenea, Mariana Buleandră a primit o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni, faţă de 5 ani şi 6 luni, cât hotărâseră judecătorii primei instanţe, pentru instigare la abuz în serviciu.

În dosar au mai fost condamnați fostul şef al ITSRV Focşani Alexandru Lefter juristul Prefecturii Buzău Ştefan Feraru, fostul secretar al Primăriei Gura Teghii Liliana Panaite, în timp ce afaceristul buzoian Toni Bocioacă, inițial condamnat la 3 ani cu suspendare, a fost achitat.

Condamnările definitive au fost pronunțate într-un dosar în care, acum doi ani, Curtea de Apel Ploiești a hotărât pedepse record, notează News.ro. Fostul prefect Paul Beganu primea o condamnare de 9 ani şi 6 luni, fostul prefect Maria Buleandră - 5 ani şi 6 luni, afaceristul Georghe Ceteraş - 10 ani şi 8 luni, fostul şef al ISRTV Focşani, Alexandru Lefter - 5 ani, juristul Prefecturii Ştefan Feraru - 3 ani şi 2 luni, fostul secretar al Primăriei Gura Teghii Liliana Panaite - 4 ani, afaceristul Toni Bocioacă - 3 ani.

RISE PROJECT dezvăluia, în 2015, că omul de afaceri Gheorghe Ceteraș a aplicat aceeași rețetă și în județul Covasna pentru alte 5000 de hectare obținute cu sprijinul unor funcționari. De asemenea, sursa citată scrie că acesta este conectat și la cea mai mare retrocedare din Moldova, alături de Viorel Hrebenciuc și fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu.

Back To Top