Categorie: Actual

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a publicat, în SICAP, anunțul privind lansarea procedurii în vederea realizării proiectului „Completare / Revizuire Studiu de Fezabilitate, elaborare Proiect Tehnic, pentru «Autostrada București – Brașov, tronson Ploiești – Brașov»”.

 

Valoarea estimată a contractului este între  48.802.551,33 RON, fără TVA, și 57.674.833,39 fără TVA, iar durata anunțată este de 107 luni.

Din acest interval, 42 de luni ar trebui să dureze realizarea documentației: studiul de fezabilitate, proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire și proiectul tehnic de execuție. Alte patru luni sunt prevăzute pentru  asistență tehnică pe perioada licitației pentru execuție, iar 61 de luni pentru asistență ehnică pe perioada execuției lucrărilor. rezultă, așadar, că autoritățile se așteaptă să avem autostradă între Ploiești și Brașov peste aproape nouă ani.

Revizuirea Studiului de Fezabilitate (realizat ultima oară în 2006) presupune practic reluarea de la zero a unor etape.

În precizările transmise în cursul lunii august (VEZI DETALII), reprezentanții CNAIR au explicat că "decizia revizuirii studiului de fezabilitate și de elaborare a proiectului tehnic pentru întreg sectorul cuprins între Ploiești și Brașov a fost luată, în special, și din nevoia de asigurare a sursei de finanțare prin fonduri europene. Întrucât documentația tehnico-economică nu ar fi corespuns din punct de vedere al exigențelor dezvoltării unui astfel de proiect, riscurile în etapa de implementare ar fi fost imposibil de cuantificat, conducând la blocaje în implementare. Subliniem că este pentru prima oară, când acestui proiect îi este asociată o sursă de finanțare, însă, pentru a asigura premisele finanțării execuției acestui obiectiv din Programul Operațional de Transport 2021-2027, a fost considerată drept obligatorie revizuirea/completarea documentației, cu identificarea tuturor riscurilor, ca urmare a unei reproiectări adecvate. În concluzie, considerăm că o astfel de abordare reprezintă unicul mod concret de implementare a proiectului în integralitatea sa, cu diminuarea riscurilor și respectarea cu fermitate a oricărui calendar de implementare în etapa de execuție".

Back To Top