Categorie: Actual

Garda de Mediu Prahova a anunţat că a amendat cu suma de 100.000 de lei Rafinăria Petrotel-Lukoil, ca urmare a emisiilor generate miercuri dimineaţă, care au dus la un val de reclamaţii din partea ploieştenilor privind mirosurile înţepătoare. Problemele au apărut în timpul trecerii de la o instalaţie veche la una nouă, în cadrul unui proiect de modernizare.

 

„Din cauza faptului că disconfortul olfactiv a fost apreciat ca fiind emisie industrială, echipa de permanență din cadrul GNM-CJ Prahova a verificat toate stațiile de monitorizare a emisiilor, ce aparțin rafinăriilor din municipiul Ploiești, și a constatat că la stația de monitorizare din zona Laguna, ce aparține Petrotel-Lukoil SA, indicatorul H2S-hidrogen sulfurat era depășit în intervalul orar 06.30-07.00, drept pentru care s-a procedat la verificarea societății mai sus menționate. În urma controlului din data de 02.09.2020, s-au constatat următoarele:
- Societatea are în derulare proiectul «Construire complex recuperare sulf RS3» și, la data de 02.09.2020, s-a început trecerea gazelor de la instalația DGRS (Desulfurare Gaze și Recuperare Sulf) de pe vechiul coș pe cel nou, conform programului investițional. În timpul operației, pe o perioadă de aproximativ 30 minute, gazele au fost dirijate spre faclă. Din cauza condițiilor de dispersie, valoarea înregistrată a indicatorului H2S a fost de 218,04 ug/mc, față de valoarea limită admisă de 15ug/mc.
- Au fost luate măsuri imediate de reducere a emisiilor prin oprirea instalațiilor HPM (Hidrofinare Petrol-Motorină), Cocsare și Cracare Catalitică. De asemenea, a fost mărit debitul de gaze combustibile la piloții faclei pentru a arde urmele de hidrogen sulfurat. Conform datelor de pe stațiile de monitorizate, de la ora 10.00, valorile înregistrate au revenit sub valorile limită admise“, se arată în răspunsul oficial pe care Garda de Mediu l-a trimis către Prefectura Prahova.

„Societatea a fost sancționată cu amendă, în valoare de 100.000 lei, conform Legii 278/2013 privind emisiile industriale“, se mai arată în răspuns.

Back To Top