Categorie: Actual

Ministerul Sănătăţii a realizat o analiză epidemiologică pentru toate localităţile din ţară, documentul cuprinzând o statistică privind rata de infectare cu noul coronavirus, raportată la mia de locuitori. Pe baza acestei statistici, autorităţile judeţene urmează să decidă cum vor începe cursurile în anul şcolar 2020-2021, încadrând localităţile în unul dintre cele trei scenarii disponibile, care merg de la reluarea în condiţiile dinainte de pandemie şi până la cursuri în totalitate online.

 

Analiza epidemiologică a fost publicată astăzi de Ministerul Sănătăţii. În Prahova sunt numeroase comune sau oraşe care au peste un caz de COVID-19 la mia de locuitori, ceea ce le-ar plasa, în teorie cel puţin, în scenariul doi, cel de mijloc, şi patru localităţi cu peste trei cazuri la 1.000 de locutori. Astfel, după calculele actuale, comunele Talea, cu o medie de 4,02 locuitori infectaţi la mia de locuitori, Starchiojd, cu 3,59, şi Filipeştii de Târg, cu 3,14, şi oraşul Boldeşti-Scăeni, cu 3,29, depăşesc pragul şi intră în aşa-zisul scenariu roşu. Totuşi, în cel puţin două cazuri, la Boldeşti şi Filipeşti, rata de infectare e trasă în sus de focarele existente, autorităţile dând de înţeles că, în afara acelor focare, situaţia pendemiei este ţinută sub control. La Talea e o altă problemă, localitatea are doar trei cazuri active conform celei mai reente raportări, însă are şi o populaţie redusă. Tocmai de aceea raportarea la o mie de locuitori este un instrument care le permite autorităţilor să aibă o viziune obiectivă şi să "egalizeze" diferenţele de populaţie. Pe de altă parte, obiectiv sau nu, e normal să ţii şcolile închise pentru numai trei cazuri în toată comuna? Sunt răspnsuri care ar urma să vină miercuri sau joi, când e aşteptată o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Până atunci, ministerul Educaţiei a transmis un comunicat în care a explicat cum se vor raporta autorităţile la analiza epidemiologică, pragurile existente şi cum vor arăta cele trei scenarii. Iată comunicatul integral:

"În urma analizei situației epidemiologice efectuate la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică (dată de referință: luni, 7 septembrie, ora 10.00), au rezultat următoarele:
- în 2.728 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori
- în 410 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori
- în 43 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori.
Conform analizei epidemiologice, realizate la nivelul municipiului București, sectoarele 3, 4 și 5 s-ar situa în scenariul verde, iar sectoarele 1, 2 și 6 s-ar situa în scenariul galben. Reamintim că, potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Cele trei scenarii au următoarea configurație:

Scenariul 1: participarea zilnică (față-n față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 2: participarea zilnică (față-n față)) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 3: participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Prin urmare, în acord cu procedura aprobată de către cele două ministere, astăzi, 7 septembrie 2020, toate direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor informa inspectoratele școlare județene/al Municipiului București și comitetele județene/al Municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități.

Până la 10 septembrie, în funcție de aceste date, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ, la propunerea Consiliului de administrație al unității de învățământ, comitetele județene/al municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU) vor emite hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ în vederea începutului anului școlar 2020-2021.

Ministerul Educației și Cercetării va face publice aceste date, la nivel național, după emiterea acestor hotărâri".

Back To Top