Categorie: Actual

Unităţile de învăţământ din Prahova sunt pregătite să primească şcolarii şi preşcolarii la 14 septembrie, anunţă, cu foarte mult optimism, autorităţile judeţene. Într-o confernţă organizată joi de Prefectura Prahova, autorităţile au discutat despre cele trei scenarii de derulare a cursurilor, despre distanţarea dintre elevi, despre temerile cadrelor dicatice şi despre investiţiile făcute cu sau fără bani de la părinţi.

 

Conferinţa a fost organizată de prefectul Cristian Ionescu, alături de inspectorul general al ISJ Prahova, Constantin Pisău, şi de directorul Direţiei de Sănătate Publică Prahova, Ioana Loghin. Cea mai discutată măsură a fost legată de scenariile pentru redeschiderea unităţilor de învăţământ, în condiţiile în care listele pentru zona verde, zona galbenă şi zona roşie tocmai fuseseră aprobate cu o zi înainte şi comunicate oficial în această dimineaţă de către Prefectură. „În scenariul 1, «zona verde» aşa cum o cunoaşteţi, avem 415 unităţi din 647 la nivelul judeţului, însemnând 64,15%. Scenariul verde însemnă prezenţă fizică pentru toţi elevii. În scenariul doi sunt 223 de unităţi, adică 34,46%, pe acest scenariu vor avea prezenţă fizică tot învăţământul primar, clasa a VIII-a şi clasa a XII-a, urmând ca elevii de la clasele V-VII şi IX-XI să participe alternativ, prin rotaţie. Dar nu neapărat jumătate-jumătate, pentru că, aşa cum am constatat şi în urma controalelor făcute cu Direcţia de Sănătate Publică, o clasă standard are cam 55 de metri pătraţi şi pot veni la şcoală 20 de elevi. Astfel, dintr-o clasă, 20 de elevi pot participa fizic la ore, ceilalţi urmând să se rotească. De asemenea, aceste scenarii aprobate pot suferi modificări, situaţia este dinamică, nu rămâne îngheţată”, a detaliat şeful ISJ. „Aproape toate unităţile administrativ-teritoriale au trimis fonduri către unităţile şcolare pentru dezinfectanţi în primul rând, toate au stocuri suficient, şi pentru separatoare. Pentru că la clasele a VIII-a şi a XII-a, spaţiul nepermiţând decât 20 de elevi, am fost nevoiţi ca în acele săli să montăm separatoare”, a maideclarat Constantin Pisău, răspunzând astfel şi unei întrebări legate de banii ceruţi de şcoli părinţilor şi amintind că acest lucru nu este legal, dar şi că există varianta ca părinţii să ajute prin intermediul asociaţiilor de părinţi.

Pe acelaşi subiect: 

Şeful ISJ Prahova a discutat şi despre problemele descoperite în timpul controalelor tematice din grădiniţe, şcoli şi licee: „Au fost comisii mixte, s-au vizitat foarte multe unităţi. S-a constatat că sunt clase - nu toată unitatea, doar clase - unde mobilierul este excedentar. Noi am recomandat ca din sălile de clasă să scoată toate dulapurile şi restul mobilierului, astfel încât în săli să încapă cât mai multe bănci şi să putem respecta acea distanţare de un metru. Insuficient dispersoare pentru substanţe dezinfectante s-au găsit la două şcoli. Am vorbit şi au spus că mâine cel târziu vor fi montate. Mâine se finalizează procesul de onitorizare a tuturor unităţilor şcolare din judeţ”. Totuşi, lucrurile nu sunt nici pe departe roz peste tot. „Nu avem personal medical în fiecare unitate şcolară, mai sunt, în mediul rural în special, unităţi care nu au încadrat asistente medicale sau medici. Există un parteneriat între şcoală şi medicii de familie şi fiecare şcoală realizează acest triaj prin medicii de familie”, a mai răspuns Constantin Pisău, completat şi de şefa DSP: „În ceea ce priveşte triajul zilnic, există la intarea în şcoală acest triaj. În plus, el trebuie făcut în primul rând de către părinte acasă, prin măsurarea temperaturii şi urmărirea simptomelor, astfel încât dacă are orice simptom care poate fi asociat unei boli contagioase, copilul nu este trimis la şcoală”.

Tablete gratuite

La câteva luni de când promisiunea a apărut la nivel central, în teritoriu ar urma să apară şi tablete gratuite pentru elevi. Licitaţia organizată de MInisterul Educaţiei e împărţită pe loturi, iar vestea bună este că la lotul pentru regiunea noastră nu sunt întârzieri, iar primele tablete, peste 6.300, ar urma să sosească în câteva zile, a transmis Pisău: „Din fericire, în zona roşie în acest moment au mai rămas doar două localităţi, Starchiojd şi Talea, unde numărul de elevi e destul de mic. Au legătură la internet în cele două unităţi. Pot să vă dau o veste bună, acum o oră am primit mesaj că din cele 250.000 de tablete pe care le-a promis Ministerul Educaţiei pe la începutul verii au fost licitaţiile efectuate pe trei loturi, împărţite pe regiunile de dezvoltare, lotul pentru regiunea Sud-Muntenia a trecut de licitaţie şi avem promisiunea că până luni vom primi din acest lot 6.348 de tablete. Necesarul ar fi mai mare, undeva pe la 15.000 de tablete pe tot judeţul. Deci se asigură cam 40%, în condiţiile în care nu vor începe şcoala 1,39% din numărul total de elevi din Prahova, în cele două localităţi atât înseamnă populaţia şcolară”.

Back To Top