Categorie: Actual
protest_universitate_ursuleanUn ziarist din Bucureşti, Vlad Ursulean (23 ani), s-a amestecat ieri seară cu protestatarii violenţi din Piaţa Unirii şi a scris ceea ce, până la această oră, reprezintă cea mai vie relatare a evenimentelor petrecute cu mai puţin de 24 de ore în urmă. La câteva ore după ce ziaristul a postat reportajul pe propriul blog, pagina web a dispărut de pe internet, redevenind accesibilă abia câteva ore mai târziu.

În mod curios, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu blogul ONG-ului ActiveWatch, care a preluat reportajul lui Ursulean.

Între timp, articolul a devenit foarte popular şi a fost preluat de nenumărate saituri şi bloguri personale, împânzind Internetul.

Autorul promite că, în curând, va face public, pe blog, şi filmul realizat ieri printre protestatarii violenţi din centrul Bucureştiului.

Citiţi, mai jos, fragmente din reportajul lui Vlad Ursulean:


"Înapoi la Colței, situația devine disperată. Protestatarii au rezistat la câteva asalturi, dar acum jandarmii se apropie și din partea cealaltă, dinspre Unirii. "O să ne prindă, bă, la mijloc, ca pe o p..dă!" strigă un tip desfigurat de deznădejde. Totul devine mai brutal. Se sparg panourile publicitare. Stația de autobuz de la Sf. Gheorghe e făcută varză. Cu bâte, cu pietre, cu fiare de pe jos. Unul s-a cățărat pe chioșcul de ziare și smulge o cameră de supraveghere, apoi o zdrobește în urale. Scandările devin mai radicale. "Să-i futem și pe ăștia de la antene, că fac milioane pe spatele nostru!"

Brusc, un tip își dă seama că eu am o cameră în mână și alta pe cap și am filmat absolut tot. Se repede la mine și alții îl urmează. "Bueey, sunt jurnalist!" apuc să strig până să se proptească băieții în pieptul meu, îmbrânceli, unul sare la camera de pe cap, i-o smulg înapoi, îi dau un brânci, fac un salt în spate și apar alți oameni care mă apără – "Băăi, tâmpiților, lăsați jurnaliștii!"

(...)

"Poate au fost cu toții provocați și manipulați. Dar pe străzi plutea furia lor, la fel de reală ca gazele lacrimogene. Furia pe corupți, pe incompetenți, pe sistemul care-și bate joc de ei și-i alungă din țară. Furia asta nu era falsificată. Și oamenii învățau cum să arunce gazul lacrimogen înapoi spre jandarmi cu naturalețea cu care au învățat să joace Farmville".

(...)

"Vizavi de Cercul Militar, într-un gang de lângă pizza hut, stau ghemuiți pe asfalt zece tineri înconjurați de mascați. Nimeni nu mișcă, parcă-s zece pui congelați. Un mascat urlă la ei agitând pulanul: “În mine arunci cu pietre, mă? Să plângă mama?! Să plângă mă-ta, băă!” Atunci mă vede cu aparatul și se repede cu pulanul la mine. Îi bag în față o legitimație de presă și se mai înmoaie, lasă pulanul mai jos și-mi dă doar un brânci cu bicicletă cu tot".

Citiţi reportajul integral AICI pe blogul autorului (ursulean.ro)

Vlad Ursulean este reporter freelancer.

În 2010, a câştigat premiul fundaţiei "Freedom House Romania" la secţiunea "Actualitate" cu un reportaj incognito, în care prezenta, din interior, maşinăria de postaci a candidatului Crin Antonescu în perioada anterioară alegerilor prezidenţiale.
 

Back To Top