Categorie: Actual

Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 a lansat platforma informatice prin intermediul căreia se poate face programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Deocamdată, aceasta este disponibilă numai pentru persoanele care vor fi imunizate în prima etapă, mai exact angajații din sectorul sanitar și din centrele sociale.

 

Platforma poate fi accesată AICI. „În conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală). Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale. Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a 3-a”, au comunicat reprezentanții Centrului.

Persoanele care se planifică la vaccinare își creează un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. Aici, cetățenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză). De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată. Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate.

Platforma a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale formulate de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. Personalul medical din centrele de vaccinare va utiliza tablete distribuite de STS, cu ajutorul cărora se va realiza accesul securizat în aplicația Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV). Aplicația RENV este pusă la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică pentru a avea evidența vaccinărilor.

Potrivit informațiilor transmise de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, platforma și sistemele informatice puse la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale au fost astfel dimensionate și configurate încât să permită accesarea simultană de către un număr mare de utilizatori, totodată fiind implementate și măsuri specifice de securitate cibernetică.

Update: După ce au fost mai multe sesizări din partea unor medici, care nu s-au putut programa în vederea vaccinării, autoritățile au transmis clarificări precizând că, în această primă etapă, programările se fac centralizat, de către fiecare instituție, prin responsabili desemnați în acest sens. 

Platforma va fi utilizată și în etapele II și III, cel puțin conform informațiilor de la acest moment, dar atunci nu se va mai putea avea în vedere efectuarea unor programări centralizate, mai ales că ultima etapă a campaniei vizează vaccinarea populației generale.

Back To Top