Categorie: Actual

Lumea culturală este mai săracă. Sâmbătă, profesorul alexandru Bădulescu s-a stins din viață, la vârsta de 90 de ani.

 

Născut pe 20 februarie 1929, în județul Buzău, prof. Alexandru Bădulescu a absolvit secția Pedagogie, Dirijat, Profesor de Muzică a Conservatorului, în 1964, iar în 1972 – Secția Compoziție – Muzicologie, domeniu în care și-a continuat și studiile postuniversitare pentru ca, în 2004, să obțină titlul de doctor în muzică al Universității Naționale de Muzica din București. Și-a dedicat șapte decenii din viață culturii, domeniu în care a avut o activitate intensă inclusiv prin inițierea și organizarea a numeroase evenimente artistice, dar și prin înființarea de edificii culturale în Prahova, Buzău și Dâmbovița, inclus Muzeul Memorial “Paul Constantinescu” din Ploiești.

Între anii 1976 și 1989 s-a ocupat direct de amplele lucrări de restaurare de la Castelul Peleș.

În 2012, prof. Alexandru Bădulescu a fost distins cu premiul UCMR pentru lucrările sale care includ și volumul “Cultura muzicală în județul Prahova în sec.XIX-XX”.

Încă din 2002, muzicologul, apropiat al compozitorului Paul Constantinescu, este și cetățean de onoare al Ploieștiului.

Anunțul decesului marelui om de cultură a fost făcut de Filarmonica din Ploiești:

“Prof. dr. Alexandru I. Bădulescu a părăsit astăzi această lume, după o viață închinată culturii românești.

Un apropiat al compozitorului Paul Constantinescu, patronul spiritual al Filarmonicii ploieştene, Domnul Bădulescu şi-a dedicat cea mai mare parte a carierei cinstind memoria celui pe care l-a supranumit «dirijorul magician».

Ne-a fost alături la bine și era întotdeauna acolo atunci când situația părea fără ieșire.

A organizat ani la rând Concursul Național de Creație si Interpretare «Paul Constantinescu» și a fost nelipsit de la concertele de pe scena sălii Ion Baciu, fie că vorbim despre concertele simfonice sau despre cele de jazz. A pus bazele Muzeului «Memorial Paul Constantinescu» și s-a ocupat direct de restaurarea Muzeului Peleș. În anul 2002 devenea Cetățean de Onoare al municipiului Ploiești.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei îndoliate!”

Back To Top