Categorie: Actual

O avertizare emisă, joi, de Salvamont Prahova, anunță că accesul turiștilor pe traseele de iarnă de bucegi este strict interzis, în condițiile în care în zonă este valabil un cod roșu de avalanşă.

 

“RISC MARE de avalanșă (gradul 4), în Munții Bucegi,  Baiului și Ciucaș, la altitudini de peste 1.800 m.

Oricât de pregătiți ați fi sau de ce echipamente performante dispuneți, vă rugăm să nu abordați traseele turistice închise în sezonul de iarnă sau văile de abrupt. Lista traseelor turistice din județul Prahova, care sunt închise,  o puteți găsi pe www.salvamontprahova.ro

Prognoza meteo anunță pentru următoarele zile ninsori abundente în zona montană.

Nu vă riscați în mod inutil viața!”, au transmis salvatorii montani.

Trasee care fi parcurse în siguranță, potrivit Salvamont Prahova, sunt Sinaia - Poiana Stanii, Bușteni - Cascada Urlătoarea, Azuga - Cabana Susai, Cheia - Muntele Roșu.

Și ANM a emis o avertizare de avalanșă, anunțând risc mare de producere a acestui fenomen în toate masivele din Carpații Meridionali: “În urma ninsorilor abundente din ultimele zile, la suprafață este depus un strat consistent de zăpadă proaspătă ce pe alocuri depășește 50 cm. La peste 1800 m vântul intens a format numeroase plăci de vânt și troiene de zăpadă, iar o parte din zăpadă a fost spulberată și depozitată pe văile adăpostite. Peste acest strat se va mai depune un strat destul de consistent ca urmare a ninsorilor așteptate, iar vântul va continua să prezinte intensificări favorizând în continuare formarea de noi plăci în special pe versanții nordici și estici. Stratul însemnat depus în ultimele zile este nestabilizat și nu prezintă aderență la stratul vechi. La supraîncărcări oricât de mici, dar și spontan, se pot declanşa curgeri sau avalanşe de dimensiuni mici sau medii datorită ruperii plăcilor de vânt sau prin alunecarea stratului proaspăt peste zăpada veche și înghețată de pe pantele suficient de înclinate. Riscul este mai ridicat în zonele adăpostite, unde s-au acumulat depozite mai importante de zăpadă. Sub 1800 m, stratul are dimensiuni mai reduse, dar și aici există riscul declanșării unor avalanșe de dimensiuni mici și medii în zonele cu depozite de zăpadă spulberată de la altitudini mai mari. Sub 1500 m, stratul este de dimensiuni reduse și umezit”.

Back To Top