Categorie: Actual

La nivel central au loc discuții avansate cu privire la condițiile pentru redeschiderea școlilor, odată cu începerea semestrului al doilea, pe data de 8 februarie. Autoritățile se bazează că vaccinarea personalului din învățământ, utilizarea testelor rapide și respectarea măsurilor de distanțare valabile și în toamnă ar putea face riscul “gestionabil”.

 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, după o ședință de lucru la Cotroceni - cu premierul premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol – că unitățile din învățământul preuniversitar, odată redeschise, vor funcționa după trei scenarii, ușor modificate comparativ cu cele aplicate în toamnă.

“Am ajuns – în unanimitate, cei care au participat la discuție – la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul II, adică după vacanța de o săptămână care urmează la începutul lui februarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Asta însemnând: majoritatea școlilor se redeschid, elevii se întorc la școală.

Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate. În acest fel, în semestrul II, în localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale - VIII, XII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Deci, repet: scenariul verde – toți merg la școală. Scenariul galben – grădinițele, clasele I-IV, VIII și XII merg la școală, celelalte clase stau în on-line. Scenariul roșu, când se depășește numărul de 3, la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare. Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line”, a detaliat șeful statului.

Universitățile vor decide, în baza autonomiei, varianta preferată.

Președintele a subliniat că o hotărâre finală în privința școlilor și grădinițelor va fi luată, însă, abia după 2 februarie, când va fi făcută o reevaluare a situației pandemice.

În urma întâlnirii de joi seară, de la Cotroceni, ministrul Sănătății, Vlad Vociulescu, a spus, la rândul său, că riscul ar fi “gestionabil” în condițiile în care redeschiderea unităților de învățământ s-ar face după începerea campaniei de vaccinare anti-Covid, inclusiv pentru personalul din învățământ, având la dispoziție teste rapide, dar și prin aplicarea măsurilor de distanțare deja cunoscute.

Ilustrație arhivă (Prefectura Prahova)

Back To Top