Categorie: Actual

DGA Prahova, în colaborare cu Serviciul Anchete și serviciile județene Anticorupție din Buzău și Dâmbovița, derulează, luni dimineață, zece percheziții, pentru probarea unor infracţiuni de corupţie în legătură cu furt de energie electrică.

 

Acțiunile vizează cinci sedii sau puncte de lucru ale unor societăţi comerciale şi cinci domicilii ale unor suspecți printre care, potrivit DGA, se numără și doi funcționari publici. Persoanele respective sunt cercetate constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice, executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, favorizarea făptuitorului, omisiunea sesizării şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

„Unul dintre suspecţi, deţinător al mai multor spaţii industriale şi rezidenţiale, punea la dispoziţie spaţii unde urmau a fi desfăşurate activităţi puternic consumatoare de energie electrică, respectiv instalaţii clandestine de branşare la energie electrică.

Aceste instalaţii erau puse în manoperă şi protejate de cei doi suspecţi funcţionari publici.

Un alt suspect se ocupa, în principal, de identificarea de potenţiali clienţi ce aveau nevoie de energie electrică de mare putere fără a fi contorizată. Prin prisma relaţiei cu unul dintre suspecţii funcţionari publici, acesta se ocupa de obţinerea avizelor necesare punerii în funcţiune a instalaţiilor, modificării de putere şi punerea în manoperă a branşamentelor.

Cel de-al doilea suspect funcţionar public se ocupa efectiv de realizarea branşamentelor clandestine şi avea rolul de a remite sume de bani angajaţilor societăţii de distribuţie cu putere de decizie”, explică DGA Prahova.

În cauză, suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Serviciul Operaţii din cadrul D.G.A., iar perchezițiile se derulează cu sprijin din partea Grupării Mobile de Jandarmi "Matei Basarab" Ploieşti.

Update - "Electrica aplică o politică de toleranţă zero în ceea ce priveşte astfel de practici şi asigură toate părţile interesate că, în absolut toate situaţiile de acest fel, societăţile din cadrul Grupului Electrica cooperează deplin şi transparent cu autorităţile, prin punerea la dispoziţie cu celeritate a documentelor şi informaţiilor necesare, inclusiv a rezultatelor anchetelor interne desfăşurate în ultima perioadă", a declarat Corina Popescu, director general Electrica, prin intermediul unui comunicat transmis de companie.

Foto ilustrație

Back To Top