Categorie: Actual

Administrația Națională de Meteorologie a instituit, până la ora 19.00, în aproape toate regiunile, cod galben de vând, anunțând că rafalele pot atinge chiar și 100 km/oră, în zonele înalte.

 

“La munte, în nord-vestul, centrul țării și local în sud și sud-est, vor fi intensificări temporare ale vântului cu rafale ce vor atinge și depăși 55...65 km/h și izolat 70 km/h. În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1800 m, rafalele vor depăși 80…100 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită și zăpada spulberată”, avertizează ANM:

cod vant1

Unele intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50...55 km/h, se vor mai semnala la începutul nopții în zona litoralului.

Totodată, în Carpații Orientali, până marți dimineață, la ora 5.00, vântul va continua să aibă intensificări cu viteze la rafală de peste 70 km/h. La altitudini mai mari de 1800 m, rafalele vor depăși 90…110 km/h și zăpada va fi spulberată. 

cod vant2

ISU Prahova a transmis, astăzi, un mesaj către populație, reamintind “măsurile de comportare în cazul vântului puternic, cu aspect tornadic”:

“Pe durata manifestării vântului puternic, recomandăm populației să se adăpostească în imobile sau spații închise, care le asigură protecția.

În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele și să identificați un spațiu care garantează protecția.

Dacă vă aflați în autovehicul, trebuie să vă îndepărtați, pe cât este posibil, de zona în care vântul suflă cu putere. De asemenea, trebuie să rămâneți în interiorul autovehiculului și să purtați centura de siguranță.

Nu în ultimul rând, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile”.

Foto ilustrație (arhivă Prefectura Prahova)

Back To Top