Categorie: Actual

Ion Mihai Pacepa a murit duminică, 14 februarie 2021, în SUA, la vârsta de 92 de ani. The Epoch Times scrie că Pacepa era infectat cu coronavirus, anunță romania.europalibera.org.

 

Informația a fost publicată de Ronald J. Rychlak, care a scris împreună cu Pacepa cartea „Dezinformarea”.

Fost șef adjunct al Direcției de Informații Externe (DIE) a Securității din România comunistă, consilier personal al dictatorului Nicolae Ceaușescu și un apropiat al Elenei Ceaușescu, Ion Mihai Pacepa a intrat în Securitate în 1951, a avansat rapid de la gradul de locotenent la funcția de șef serviciu a Direcției a IV a Contraspionaj, iar în 1956, în perioada extrem de sensibilă de după revolta anti-comunistă de la Berlin (RDG), șef al rezidenței de spionaj din RFG.

Ion Mihai Pacepa a cerut azil în Statele Unite în iulie 1978În SUA a lucrat pentru CIA în diferite operațiuni anti-comuniste și anti-sovietice.

La 10 ani de la fuga în Occident, Pacepa a scris lucrarea „Orizonturi Roșii” în care denunța cinismul, corupția și crima care dominau regimul comunist de la București. În 1988, și apoi în 1989, Europa Liberă a difuzat în mai multe seriale fragmente din carte. Lucrarea a circulat clandestin în România și Ungaria, iar după 1989 a fost tradusă și publicată și în limba română.

Potrivit biografiei Humanitas, care a republicat „Orizonturi Roșii”, Ion Mihai Pacepa a mai publicat în 1993 Moştenirea Kremlinului, iar în 1999 trilogia Cartea Neagră a Securităţii.

În 2007 a apărut în SUA, tot sub semnătura sa, Programmed to Kill: Lee Harvey Oswald, the Soviet KGB and the Kennedy Assassination.

În iunie 2009 a publicat, la Editura Humanitas, o carte de confesiuni, Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa, rezultat al primului interviu pe care l-a acordat, după 31 de ani, unui jurnalist român, Lucia Hossu Longin. Ultima sa carte, Disinformation, a apărut în Statele Unite în 2013.

Citiți mai multe pe romania.europalibera.org.

Foto: wikipedia.org

Back To Top