Categorie: Actual

O aeronavă a Ministerului Apărării Naționale a avut astăzi misiunea de a-i transporta, în străinătate, pe cei doi bărbați care au suferit arsuri grave în incendiul de aseară, de la Colceag (Prahova). Tot astăzi s-a derulat și a doua misiune, similară, pentru o femeie care de asemenea avea arsuri grave și trebuia transferată în străinătate. În acest caz, însă, revoltător a fost faptul că, inițial, se decisese ca transportul să fie efectuat cu avionul Piper defectat la un zbor de urgență, în ianuarie. Și astăzi, aeronava s-a întors din drum.

 

Informația a fost dezvăluită de Libertatea, care citează surse potrivit cărora aeronava decolase de pe aeroportul Băneasa și urma să ajungă la Târgu Mureș, de unde să preia fata arsă în județul Bistrița. S-a întors din drum, sursele Libertatea invocând defecțiuni.

Incidentul are loc la la doar o lună distanță după ce avionul Piper PA-42 Cheyenne III s-a întors din drum cu un pacient mare ars ce urma transportat în Belgia. Azi-dimineață, el trebuia să transporte pacienta din Bistrița, cu arsuri pe 40% din suprafața corpului la Graz, în Austria.

Raed Arafat a spus, pentru Libertatea, că pacienta va pleca cu un avion militar împreună cu bărbații arși la Ploiești.

În cursul după-amiezii, Departamentul pentru Situații a oferit detalii despre transferul celor trei pacienți arși, doi victime ale incendiului din Prahova, iar al treilea – femeia din Bistrița:

“Urmare a incendiului din data de 1 martie 2021, din comuna Colceag, județul Prahova, manifestat într-o hală în care funcționa o stație de prelucrare produse petroliere, au rezultat  2 victime care au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Ploiești. În urma evaluării de specialitate, cei doi bărbați prezintă arsuri de 60-70% din suprafața corporală.

Astfel, în urma realizării rapoartelor comisiilor de evaluare ale medicilor curanți din unitatea spitalicească unde cei doi bărbați, victime ale incendiului, au fost internați, s-a decis transferul acestora în străinătate.

Odată primite solicitările  de transfer ale pacienților, personalul DSU din cadrul Serviciului de Monitorizare și Coordonare Urgențe Medicale, cu ajutorul atașaților ministerului afacerilor interne, au identificat locurile disponibile și au realizat documentația necesară realizării misiunii de transfer către unitățile spitalicești din străinătate,  în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impun acestora.

Cei doi pacienți vor fi transferați, în cursul acestei zile,  2 martie 2021, cu ajutorul unei aeronave aflate în dotarea Ministerului Apărării Naționale, către unități spitalicești din Belgia (Spitalul  Militar Regina Astrid), respectiv Viena (AKH).

Pe întreg parcursul misiunii de transfer, pacienții vor fi asistați de o echipă medicală din cadrul UPU-SMURD București Floreasca.

Aeronava a decolat de pe Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

Totodată, la momentul precizării se derulează o altă misiune de transfer al unui pacient care prezintă arsuri. Un elicopter SMURD, aflat în dotarea IGAv, execută în aceste momente  o misiune de transport al unei paciente pe ruta Bistrița Năsăud- Târgu Mureș pentru a fi mai apoi preluată de o altă aeronavă a MApN și transportată la Graz.

Pe întreg parcursul misiunii de transfer, pacienta va fi asistată de o echipă din cadrul UPU-SMURD Floreasca.”

Back To Top