Categorie: Actual

Un bărbat din comuna prahoveană Fulga este acuzat că ar fi înșelat mai multe femei, reușind să primească de la victime sume impresionante. Una dintre victime acuză că i-ar fi dat peste 80 de mii de euro în decursul unei relații de prietenie desfășurată pe parcursul unui an și jumătate. M.T. are 55 de ani și este, după caz, „comisar” în Ministerul de Interne, funcționar la Guvern în „Direcția generală de monitorizare a abuzurilor”, apropiat al unui general - Andrei Tănase și, dacă conversație o cere, chiar „apropiat” al Cotroceniului. Povestea s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani și are efect direct în prezent. Aceasta include suspecți făptuitori și victime, într-un amalgam de întâmplări cu caracter hilar, însă cu efecte extrem de dureroase și cât se poate de reale. Aventura „comisarului” a dus la instrumentarea unui dosar penal pentru infracțiunea de înșelăciune în formă continuată (4 acte materiale). Victimele: femei de diferite vârste, singure sau măritate, cunoscute pe rețelele de socializare.

  • UPDATE: Jurnaliștii Actualitatea Prahoveană, amenințați de fiul suspectului

După publicarea avanpremierei, fiul suspectului a trimis un mesaj audio către adresa de corespondență electronică a ziarului Actualitatea Prahoveană, în care proferează injurii și amenințări directe la adresa reporterului care a postat anunțul legat de articol. Cu un limbaj rudimentar, Andrei Marin insultă și amenință că îl „caută” pe jurnalistul Actualitatea Prahoveană și „îi rupe mâinile și picioarele”. Am început noi să-l căutăm cu Poliția. Revenim cu detalii legate de caz.

dansam in familie 2Atacul

Ploieșteanca M.A. este văduvă, deține un magazin și, ca aproape orice persoană de pe planeta Pământ, deține un cont pe o rețea de socializare. La sfârșitul anului 2018, la cunoscut pe M.T., cu care s-a întâlnit și, potrivit propriei declarații, a legat o prietenie frumoasă. „Eu eram singură, el spunea că e singur, că lucrează în Ministerul de Interne, unde e comisar, am crezut tot ce îmi spunea și am dezvoltat o relație despre care eu aveam impresia că este construită pe încredere și respect reciproc”. M.T. a fost ireproșabil, motiv pentru care insistențele lui de a-și aduce hainele acasă la M.A. au fost privite ca pe un aspect firesc în decursul unei relații. Bine, M.T. nu prea stătea pe acasă, pentru că făcea naveta la două zile la București unde spunea că are un apartament de serviciu. Așa că M.A. îl aștepta cuminte, nu suna, pentru că MT era comisar și avea misiuni, ea doar îl aștepta acasă spălându-i hainele, ca o gospodină de treabă, care și-a regăsit echilibrul în viață după decesul soțului.

Băiatul din Anglia

„Când l-am cunoscut avea un Logan, dar zicea că a avut un Mercedes pe care a fost nevoit să îl vândă, pentru că unul dintre băieții lui care locuiește în Anglia a avut nevoie de 80 de mii de euro, ca să-și cumpere o casă. Băiatul lui MT pare a fi un model de cetățean, fiind medic, ba chiar vrea să-și deschidă o clinică medicală. Așa spunea. Mi-a zis că urmează să vândă o casă pentru a-și putea cumpăra o mașină mai bună, tocmai fiind în tratative de vânzare cu cineva care i-o cumpără prin Prima Casă”. MT îi povestea că s-a întâlnit de câteva ori cu cumpărătorii și aștepta să se definitiveze actele, dar mereu apărea câte un act nou de făcut, iar timpul trecere și era supărat că Loganul se strică mai mereu și rămâne fără mașină.

dansam in familie 8Operațiunea „Primul miliard”

„Atunci, pentru că relația mergea surprinzător de bine și având în casă 100 de mii de lei. Banii unuia dintre copiii mei, am hotărât să îl împrumut până se vinde casa – era vorba de maxim o lună, din câte spunea. Și-a cumpărat un BMW, iar mașina a înscris-o pe numele mamei lui, M.V. cu nr de înmatriculare PH 66 W_T. Eu așteptam să îmi returneze banii. Într-o zi mi-a spus că s-au blocat fondurile prin prima casă de către guvern, care vrea să modifice ceva la lege. Eu l-am crezut și chiar îmi părea rău pentru că îl vedeam supărat și că suferă”.
Victima spune că întotdeauna MT vorbea frumos și era manierat. Ba chiar i-a promis că merge la primărie să vorbească ca să asfalteze strada unde locuiește victima. „Seara, când venea acasă, primea des telefoane și se retrăgea să vorbească în bucătărie, după care spunea că vorbește cu persoane importante din oraș pe care mi le și nominaliza. Eu, care eram singură, m-a făcut să am încredere în el”.

Operațiunea „Apartamentul de serviciu”

„La maxim trei luni de când l-am cunoscut, a dat o petrecere în București, spunând că s-a mutat cu serviciul la Guvern, la Direcția Generală de Monitorizare a Abuzurilor împreună cu șeful lui, generalul Andrei Tănase, pe care mi l-a arătat pe Facebook, și cu încă o persoană din Ministerul de Interne care i-a dat ideea să cumpere în rate apartamentul de serviciu din București, pentru că este o ocazie foarte bună, și mi-a spus că a început să demareze actele pentru cumpărare. De aceea, m-a rugat să mai vorbesc cu unul dintre copiii mei să îl mai ajut cu un împrumut de încă 60 de mii de lei pentru avans, bani ce îi voi primi înapoi după ce vinde casa sau în luna august 2019, când poate să scoată de la bancă 100 de mii de euro, pe care mi-a spus că îi are puși în două conturi la termen de 3 ani care tocmai se împlinesc. Atunci eu l-am împrumutat și l-am ajutat”.

dansam in familie 3Operațiunea „Stomatologul”

Victima spune că după acordarea acestor împrumuturi MT a rugat-o să îl ajute urgent, că trebuie să facă o operație. Încă 15 mii de lei. După operație, a avut nevoie de stomatolog. Încă 10 mii de lei. „A operat-o pe mama lui de două ori, iar a avut nevoie de câte 10 mii de lei. I s-a stricat mașina – i-am mai acordat 7000 de lei”, povestește păgubita.

„Operațiunea Generalul divorțat”

„În iunie-iulie 2019, înainte de august, când spunea că guvernul deblochează fondurile pentru Prima Casă și speră să-și vândă casa, dar și când poate „să umble” la suta de mii de euro din bancă, mi-a spus că șeful lui, domnul general MAI Andrei Tănase, a rămas singur, pentru că soția lui a plecat la un bărbat și că își făcuse casă cu respectivul, pentru că a făcut el cercetări. Conturile domnului general, în care avea 300 de mii de euro, sunt goale și mă roagă pe mine domnul general să îl ajut cu 10 mii de lei, pentru că trebuie să bage divorț și partaj, iar suma fiind foarte mare trebuie să plătească taxe mari și îi e rușine să ceară la neamuri. L-am împrumutat și pe acest domn general cu 10 mii de lei. La începutul lunii august, când eram la mare, l-a sunat domnul general, mi l-a dat mie la telefon și am vorbit cu el, mi-a mulțumit de tot ajutorul și m-a asigurat că voi primi toți banii înapoi la sfârșitul lunii august, când MT va putea să ridice banii de la bancă, și că toată viața va ave grijă de mine dacă vreodată o să am nevoie”.

Operațiunea „Generalul joacă la bursă”

„A trecut luna august și septembrie și m-a anunțat că nu poate ridica banii pentru că termenul nu e acum, ci în ianuarie 2020, și că nici nu și-a dat seama la câte probleme a avut că atunci este scadența. Atunci m-am gândit că nu poate să mintă chiar așa, că doar lucrează la Poliție, la Abuzuri...”
Prin metodele lui de convingere și de frică să nu îl supăr, a reușit să mă convingă să îi mai dau alți 60 de mii de lei împrumut, pentru că șeful lui, generalul, joacă la bursă și nici nu a terminat partajul cu soția. A zis că este o perioadă foarte bună și că va câștiga bani frumoși și poate chiar să îmi dea și datoria.

dansam in familie 680 de mii de euro

„În octombrie 2019, vorbind în casă despre faptul că unul dintre băieții mei având un magazin pe un teren închiriat din domeniul public iar contractul fiind aproape de expirare, m-a asigurat că se duce el și se ocupă de toate actele necesare prelungirii contractului, dacă trebuie licitație sau nu. La câteva zile, a venit și mi-a spus că a discutat și că trebuie să plătească mai multe taxe și pentru ceva protocol, s-au făcut 10 mii de euro și nu a făcut nimic, doar vorbe. A trecut și luna ianuarie 2020 și m-a tot amânat și mi-a zis să am răbdare până în luna august 2020, că are probleme la bancă. În concluzie, i-am împrumutat aproximativ 80 de mii de euro, care nici nu sunt ai mei, eu împrumutându-mă la rândul meu de o parte din ei”.

dansam in familie 4MA nu este singura victimă. Un prim dosar penal este trimis deja în instanță

Rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești în luna octombrie 2020 l-a trimis pe TA în judecată. „Înșelăciune în formă continuată, patru acte materiale”.

1. „În perioada decembrie 2018-aprilie 2020, inculpatul MT a indus-o în eroare pe persoana vătămată MA cu privire la funcția sa în Poliția Română și posibilitățile financiare, câștigându-i încrederea și determinând-o să-i împrumute suma totală de 80.000 euro”
2. „În perioada martie-iunie 2020, inculpatul MT a indus-o în eroare pe persoana vătămată PM cu privire la faptul că ar avea posibilitatea să o ajute să achiziționeze un autoturism prin licitație la ANAF, solicitându-i mai multe sume de bani pentru deschiderea dosarelor sau pentru avans, prejudiciul produs acesteia fiind de 9600 de lei”
3. „În perioada martie-iunie 2020 inculpatul MT a indus-o în eroare pe persoana vătămată CN cu privire la faptul că ar avea posibilitatea să o ajute să achiziționeze un autoturism prin licitație la ANAF, solicitându-i mai multe sume de bani pentru deschiderea dosarelor sau pentru avans, prejudiciul produs acesteia fiind de 18.200 lei”
4. „În perioada iunie-septembrie 2020, inculpatul MT a indus-o în eroare pe persoana vătămată M.A.N. cu privire la faptul că ar avea posibilitatea să o ajute să achiziționeze un autoturism prin licitație la ANAF, solicitându-i mai multe sume de bani pentru deschiderea dosarelor sau pentru avans, prejudiciul produs acesteia fiind de 14800 lei”.

Final penal

Situația de fapt se probează cu declarații persoane vătămate (...) procese verbale de exploatare a probelor, proces verbal de redare a convorbirilor, proces verbal de percheziție domiciliară, adrese tranzacții financiare, procese verbale de percheziție informatică (...)În prezenta cauză se constată că rechizitoriul cuprinde datele referitoare la fapte, încadrarea juridică, la profilul moral și de personalitate al inculpatului (...)dispune începerea judecății în cauza înregistrată pe rolul Judecătoriei Ploiești sub numărul........ privind pe inculpatul MT pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată (4 acte materiale).

Nota redacției: prezumția de nevinovăție

Faptele reclamate vor fi judecate de către instanțe, conform legislației în vigoare. Jurnaliștii relatează fapte și situații semnalate. Prezumția de nevinovăție se aplică până la soluția finală emisă de magistrați. Evenimentele descrise reprezintă, în consecință, concluziile preliminare care au justificat trimiterea în judecată a dosarului. Așteptăm puncte de vedere suplimentare și comentarii legate de caz la adresele de mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Back To Top