Senatorul PSD de Prahova Laura Fulgeanu Moagher a cerut Departamentului pentru Români de Pretutindeni, încă de la finalul lunii aprilie, să precizeze ce măsuri au luat autoritățile din țara noastră, pentru românii din Diaspora, în contextul pandemiei de Covid-19.
Concret, parlamentarul de Prahova se referea, în principal, la facilitarea accesului la vaccin pentru românii din străinătate, în condițiile în care, din ce în ce mai mult, călătoriile între state depind de imunizare.
Laura Moagher a atras atenția, în întrebarea adresată Departamentul pentru Români de Pretutindeni, cu privire la categorii cum ar fi sutele de mii de români care s-au întors acasă, în ultimele luni, din cauza suspendării activității în unele domenii, pe fondul pandemiei. De asemenea, aceasta se referă și la cei care vin acasă temporar, în concediu sau pentru rezolvarea unor probleme personale și care, nevaccinați fiind, ar fi obligați să intre în carantină odată ajunși în România.
“În cât timp veți da curs propunerii Diasporei, susținute și de Partidul Social Democrat, de a înființa centre de vaccinare în punctele de trecere a frontierei terestre și aeriene?
Când veți demara programul «Vaccinează-te acasă», adresat românilor din străinătate?” sunt întrebările transmise pe cale oficială către Departamentul pentru Români de Pretutindeni.
În replică, Secretariatul General al Guvernului a răspuns, la exact o lună de la înaintarea acestui document, că așteaptă răspunsuri de la CNCAV, MAI și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, pe tema amintită.
Abia pe 2 iunie, Departamentul a anunțat deschiderea primului centru de vaccinare, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II. Alte două centre au fost deschise, ulterior, la punctele de trecere a frontierei de la Vama Petea (județul Satu Mare), respectiv Vama Borș (județul Bihor).
În aceste puncta este administrat vaccinul Johnson & Johnson (doză unică), fără programare. De el pot beneficia inclusive însoțitorii cetățenilor români, indiferent de naționalitatea lor.