Categorie: Actual

Parchetul General a anunțat, vineri, trimiterea în judecată a unui dosar de ucidere din culpă deschis în 2013, după un accident de muncă petrecut la un punct de muncă de la Brazi al operatorului de termoficare de atunci, Dalkia Termo Prahova, în prezent Veolia Energie Prahova.

S.C. Veolia Energie Prahova S.R.L. (fostă S.C. Dalkia Termo Prahova S.R.L.) și S.C. Fireproof Team S.R.L sunt acuzate de săvârşirea  infracţiunii de ucidere din culpă, au anunțat procurorii.

Dosarul se referă la un accident de muncă petrecut în februarie 2013, în urma căruia doi muncitori, de 41 și 47 de ani, au suferit arsuri de gradul I și II. Unul dintre ei a avut arsuri pe jumătate din suprafața corpului, iar celălalt pe aproximativ 90%, acesta din urmă fiind transportat imediat direct la un spital din București. Din păcate, bărbatul s-a stins din viață după aproape trei săptămâni.

“În fapt, la data de 23.02.2013 s-a produs un accident de muncă în incinta S.C. Dalkia Termo Prahova S.R.L. (actuală S.C. Veolia Energie Prahova S.R.L.), la punctul de lucru situat în com. Brazi, jud. Prahova, cu ocazia reparațiilor efectuate pentru înlăturarea unui por (fisură) pe conductă la unitatea de exploatare/producție, secția exploatare turbine. În timpul lucrărilor efectuate conducta s-a fisurat, ceea ce a condus la evaporarea masivă a condensului și transformarea acestuia în abur, abur ce a inundat spațiul de lucru, accident soldat cu vătămarea corporală a doi muncitori, ambii din cadrul S.C. Fireproof  Team S.R.L. Cele două victime au fost transportate la Spitalul de Urgență, una dintre acestea decedând la data de 12.03.2013.

Conform materialului probator administrat, accidentul de muncă s-ar fi  produs ca urmare a unui șir de erori, iar cauzele generatoare principale constau în: neînregistrarea la  Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalațiilor de Ridicat (în continuare ISCIR), nesupunerea la verificări tehnice periodice a conductei implicate în eveniment, neoprirea de îndată din funcțiune a conductei cu defecțiuni, utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru Furmanite, incompletă, neadaptabilă condițiilor de lucru și neautorizată ISCIR, utilizarea de către victimele evenimentului a unei platforme de lucru neadecvate condițiilor din teren și a unui echipament individual de protecție necorespunzător în instalațiile termoenergetice”, susțin anchetatorii, în comunicatul transmis astăzi, cu privire la acest dosar.

Potrivit procurorilor, “inculpata persoană juridică S.C. Veolia Energie Prahova S.R.L. (fostă S.C. Dalkia Termo Prahova S.R.L.), în realizarea obiectului de activitate, precum și în numele și interesul său, prin încălcarea legislației primare și secundare, precum și a procedurilor de lucru specifice, a încălcat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă săvârșind următoarele acțiuni şi inacţiuni:

 - a omis supunerea la verificări a conductei cu defecţiuni;

- nu a oprit conducta cu defecţiuni;

- a admis utilizarea echipei, metodei Furmanite şi echipamentelor, toate neautorizate ISCIR.”

În același timp, “inculpata persoană juridică  S.C. Fireproof Team S.R.L., în realizarea obiectului de activitate, precum şi în numele şi interesul său, prin încălcarea legislaţiei primare şi secundare, precum şi a procedurilor de lucru specifice, a încălcat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă săvârşind următoarele acţiuni şi inacţiuni:

- a dispus utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru Furmanite, incompletă, neadaptabilă condițiilor de lucru și de asemenea,  neautorizată ISCIR.;

- a dispus utilizarea, de către echipa de intervenţie, a unui echipament individual de protecție necorespunzător în instalațiile termoenergetice.”

În opinia anchetatorilor, “toate aceste fapte ar fi condus la crearea unui pericol grav și iminent la locul de muncă, ce s-a materializat în producerea accidentului de muncă soldat cu fisurarea conductei şi decesul unei persoane.” Procurorii subliniază însă că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Ploiești.

Back To Top