Categorie: Actual
termometruValul de frig care a lovit Europa de o săptămână continuă să facă victime, bilanţul fiind de cel puţin 260 de morţi până sâmbătă, relatează AFP.
Ucraina şi Polonia sunt cele mai afectate, cu 167 de decese în total.


În Ucraina, se înregistrează până acum 122 de morţi.

În Polonia, numărul total al victimelor este 45.

Bosnia era şi ea sâmbătă paralizată din cauza ninsorilor abundente, stratul de zăpadă atingând un metru la Sarajevo. Preşedintele croat, Ivo Josipovic şi cel sârb, Boris Tadic, erau blocaţi într-un hotel din Jahorina, o staţiune de ski de lângă Sarajevo, unde au participat vineri la un summit.

În Muntenegru, o persoană a murit din cauza gerului.

În România, bilanţul victimelor se ridica sâmbătă la 28 de morţi.

În Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE, frigul a omorât 16 persoane, majoritatea oameni de la ţară găsiţi îngheţaţi la marginea drumului sau în case, pentru că nu au avut cu ce să facă focul. 

Bilanţul valului de frig în alte ţări din Europa de Est era vineri de 36 de morţi: 10 în Letonia, nouă în Lituania, şapte în Serbia, şase în Cehia, doi în Grecia, unul în Slovacia şi unul în Macedonia.

În Rusia, unde temperaturile au coborât la Moscova la -25°C şi la -50°C în Siberia orientală, cel puţin 64 de persoane au murit din cauza gerului de la 1 ianuarie, potrivit unui bilanţ publicat vineri de autorităţi, care nu include şi victimele actualului val de frig.

În Franţa, două persoane au murit de frig, doi bolnavi de Alzheimer, care au ieşit din casă şi nu au ştiut să se mai întoarcă. 

În Italia, Roma continua să fie paralizată sâmbătă din cauza ninsorilor abundente care a căzut în cea mai mare parte a peninsulei, inclusiv în Sardinia şi la Napoli, unde intemperiile au făcut o a cincea victimă. 

În Germania, temperaturile erau sâmbătă în jur de -10 grade în majoritatea oraşelor, la Berlin înregistrându-se -16°C.

În Austria, termometrul a coborât până la -28° în munţii din centru şi din Tirol (vest) şi un bărbat a murit de frig în urma unui accident de maşină în sudul ţării, numărul total al victimelor de la începutul valului de ger fiind de patru.

În Marea Britanie, erau aşteptate căderi de zăpadă mai ales centrul şi estul Angliei, iar în Spania se înregistrau -13° şi vânt puternic de peste 100 km/h în unele zone.

Back To Top