reguli noi concedii sanatate
Categorie: Actual

Începând cu luna august se schimbă mai multe aspecte în procedura pentru concediu medical, atât pentru pacienți, cât și pentru medici. Sancțiuni pentru cei ce au mai mulți angajatori și care figurează cu concediu medical (pentru boli obișnuite) doar la unul dintre ei, dar și monitorizarea, de către medici, a stării de sănătate a celor aflați în incapacitate temporară de muncă sunt doar câteva dintre schimbările ce vor apărea în privința concediilor medicale.

Cea mai important schimbare este faptul că se introduce sancțiuni pentru cei ce-și desfășoară activitatea la mai mulți angajatori și care, în aceeași perioadă, duc certificate de concediu medical doar la unul dintre aceștia, lucrând în continuare la celălalt sau ceilalți angajatori. Cei care vor face asta riscă amenzi de până la 2.000 de lei. Totodată, se majorează și amenzile primite de medicii care nu respectă legea atunci când vine vorba despre acordarea concediilor medicale. Mai exact, aceste amenzi vor ajunge până la 11.000 de lei.

Plan de urmărire a evoluției bolii

De asemenea, persoanele aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) vor fi monitorizate de medici, pentru recuperarea capacității de muncă și a revenirii în activitate. Medicii curanți vor întocmi un plan de urmărire a evoluției bolii, care va cuprinde, printre altele, indicații terapeutice și igienico-dietetice (adică inclusiv regimul alimentar recomandat). Medicii curanți care nu vor întocmi planul de urmărire a evoluției bolii, odată cu eliberarea unui certificat de concediu medical, vor fi sancționați cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Back To Top