interventie pompieri inundatii
Categorie: Actual

Un cod portocaliu de fenomene meteo extreme este valabil de joi, ora 12.00, până vineri dimineață, la ora 6.00, în toate județele cu excepția zonei Dobrogea.

“La început în Banat, Crișana, Maramureș, iar după-amiaza și noaptea mai ales în Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80...100 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină, îndeosebi de medii și mari dimensiuni. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe alocuri 40...60 l/mp” se arată în mesajul care va fi valabil aproape 24 de ore.

Codul a fost emis pentru toate regiunile, mai puțin județele Constanța și Tulcea și în estul județelor Ialomița și Călărași.

Pompierii sunt deja în alertă

Peste 180 de pompieri cu 70 autospeciale de intervenție și 165 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale din județ.

“Deoarece în perioada manifestării fenomenelor meteorologice există riscul producerii unor inundații locale, cetățenii trebuie să respecte următoarele recomandări:

  • curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;
  • fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
  • nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
  • parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
  • îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
  • nu atingeți firele căzute la pământ”, a transmis ISU Prahova, ca urmare a celei mai recente avertizări meteo emise pentru județ.

Orice situație deosebită generată de fenomenele meteorologice poate fi anunțată în cel mai scurt timp posibil la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Canicula persistă în sudul țării

În ciuda acestor prognoze, și pe parcursul acestei zile, partea de sud a țării (Muntenia, Oltenia și Dobrogea) rămân sub alertă de caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 38 de grade.

Pentru astăzi, în județele Olt, Teleorman, Giurgiu și Călărași este valabil un cod portocaliu de caniculă, simultan cu cel de vijelii. În aceste zone, temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade.

Prahova se va afla, joi, și sub cod galben de caniculă (VEZI DETALII).

Back To Top