povestea maestrului florin gheorghiu
Categorie: Actual

Florin Gheorghiu a fost primul şahist român care a deţinut titlul de Mare Maestru Internaţional. Deși s-a născut la București, și-a petrecut copilăria și adolescența în Ploiești, oraș al cărui cetățean de onoare este din 2014. A devenit campion national la șah atunci când avea doar 16 ani, pe când era elev al Liceului I.L. Caragiale.  

Într-un interviu acordat gsp.ro, Florin Gheorghiu își amintește și de perioada liceului, atunci când l-a cunoscut și s-a împrietenit cu Nichita Stănescu. "Ploieștenii chiar m-au considerat de-ai lor. La 14-15 ani a trebuit să fac o alegere dificilă pentru că mai aveam talent și în alte domenii. Cântam destul de bine la vioară și la pian, desenam și pictam destul de bine. Asta mi se trăsese de la surorile tatălui meu, una era pictoriță și cealaltă solistă la Operă. Spre mirarea întregii familii, am ales șahul și am ales bine", a declarat maestrul pentru gsp.ro.

Hora ploieștenilor

La doar 16 ani, Florin Gheorghiu a devenit campion naţional de seniori şi Maestru al sportului, performanţă incredibilă: "A fost o mare surpriză ca un copil de 16 ani să câștige titlul de campion la seniori. Era greu de crezut! A și fost un moment amuzant în timpul partidei mele cu regretatul Victor Ciocâltea. S-a întrerupt și s-a jucat a doua zi dimineață. S-a terminat remiză, iar trenurile de ploieșteni care veniseră special să vadă cum copilul din Ploiești poate să iasă campion rămăseseră peste noapte în Sala Palatului. Turneul s-a jucat la Biblioteca Centrală Universitară. În momentul când s-a auzit că am ieșit campion, în Piața Palatului s-a încins o horă. Ceea ce e o chestie incredibilă".

Florin Gheorghiu a jucat cu 9 campioni mondiali: Mihail Botvinnik, Vasili Smîslov, Mihail Tal, Tigran Petrosian, Boris Spasski, Bobby Fischer, Anatoli Karpov, Gari Kasparov şi Vladimir Kramnik.

Foto: stere.ro

Back To Top