Categorie: Actual

„Alege să mergi LA munte şi nu PE munte dacă nu eşti pregătit şi echipat corespunzător!”. Sub acest slogan, Serviciul Salvamont Prahova a transmis, cu sprijinul Consiliului Judeţean, un apel către amatorii de drumeţii, amintindu-le că muntele trebuie tratat cu respect şi că persoanele care urcă nepregătite se pun în pericol, dar îi pun în pericol şi pe prietenii lor, şi pe salvamontiştii care încearcă să-i aducă înapoi în siguranţă.

După numărul mare al intervenţiilor din ultima perioadă, unele extrem de dificile, salvamontiştii prahoveni fac apel către toţi amatorii de drumeţii să trateze muntele cu maximă seriozitate. Consiliul Judeţean Prahova a transmis astăzi un mesaj, pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, cu o serie de recomandări din partea salvamontiştilor.

Reguli de bun-simţ dacă vrei să urci pe munte

"Înainte de a pleca la drum, citiţi, dar mai ales ŢINEŢI CONT de sfaturile celor care-şi riscă viaţa pentru a-i salva pe cei care uită că muntele nu e dispus să primească, oricând şi oricum, pe toată lumea!", este avertismentul publicat pe pagina CJ Prahova, însoţit de 15 reguli:

1. Inainte de plecarea in excursie informati-va despre itinerarul propus, gradul de dificultate al traseului, starea vremii si programul de functionare al mijloacelor de transport pe cablu.
2. Plecati pe munte cu echipament adecvat si harta zonei. Nu uitati sa puneti in rucsac lanterna si trusa de prim ajutor.
3. Evitati sa plecati singur la drum.
4. Informati cabanierul asupra traseului pe care doriti sa-l urmati si inscrieti-va in Registrul de trafic al turistilor.
5. Alegeti traseele in functie de pregatirea fizica si psihica a celui mai slab din grup.
6. Folositi doar traseele marcate. Urmariti marcajele si indicatoarele de pe traseu.
7. In cazul aparitiei dificultatilor pe traseu sau inrautatirii vremii retrageti-va la cea mai apropiata cabana.
8. Nu consumati bauturi alcoolice inainte si in timpul drumetiilor.
9. Nu deteriorati amenajarile turistice, marcajele sau indicatoarele.
10. Respectati monumentele naturii si ariile protejate.
11. Nu aruncati deseuri in zona montana.
12. Nu faceti focul in padure si pe pasunile alpine.
13. In caz de accident reactionati prompt si eficace pentru a proteja si asigura accidentatul. Anuntati salvamontul specificand urmatoarele: ce s-a intamplat, cate persoane au nevoie de ajutor, cand s-a produs accidentul si locul unde se gasesc persoanele accidentate.
14. In caz de ratacire pastrati unitatea grupului. Ramaneti treji si constienti. Miscati-va pe loc pentru a preveni hipotermia. Nu consumati alcool. Anuntati salvamontul.
15. Apelati cu incredere la ghizii montani autorizati si la membrii salvamont.

Back To Top