Categorie: Actual
coalitia52Astăzi a fost lansată Coaliţia 52, în cadrul unei conferinţe de presă, în care a fost anunţată strategia de amendare a Legii 52/2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică.

„La Ploieşti, Coaliţia 52 a prezentat ceea ce îşi doreşte societatea civilă română de la decidenţii politici, mai exact o responsabilizare în dialogul cu cetăţenii şi responsabilizare în ceea ce priveşte cheltuirea banului public. Aducem astfel la cunoştinţa opiniei publice demersurile noastre pentru a fundamenta un raport civilizat şi responsabil în favoarea cetăţeanului şi recăpătarea respectului pentru dialog din partea reprezentanţilor instituţiilor statului faţă de români, precum şi faţă de mass media", a declarat jurnalistul Eugen Cristescu, preşedintele Alianţei pentru Drepturile Omului din România, care ocupă şi funcţia de coordonator pe zona SUD Muntenia a Coaliţiei 52.
.
Reprezentanţii Coaliţiei 52 din Ploieşti consideră că trebuie îmbunătăţit dialogul între societatea civilă şi autorităţile publice. Amendamentele propuse de coaliţie vizează:
• mărirea perioadei de consultare publică;
• organizarea dezbaterilor publice după o procedură unică;
• sancţiuni directe pentru şefii instituţiilor în care nu se respectă Legea 52.
• sancţiuni directe pentru şefii instituţiilor care nu răspund solicitărilor presei pe domeniile de interes stabilite de Legea 52/2003

Soluţiile de schimbare a Legii 52/2003 au venit ca urmare a rezultatelor unei cercetări la nivel naţional, care arată că aplicarea legii este în prezent una formală, deficitară şi nefuncţională, spun reprezentanţii Coaliţiei 52.

Potrivit prezentarii, Coaliţia 52 a apărut ca o nevoie urgentă de încurajare a dialogului între societatea civilă şi autorităţile publice şi de îmbunătăţire a cadrului legal existent, fiind formată din cetăţeni şi asociaţii legal constituite, care cunosc şi au exersat aplicarea Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică din România. Scopul Coaliţiei este de a promova modificări ale legii care să garanteze consultări publice corecte şi oneste, inclusiv sancţiuni pentru cei care o încalcă. Până în 9 februarie, au aderat la coaliţie 217 reprezentanţi ai societăţii civile, iar lista este în continuare deschisă pe www.advocacy.ro.

Primul pas îl constituie organizarea de mese rotunde, în peste 20 de localităţi din România, în data de 17 februarie. Au fost invitaţi să participe parlamentari, consilieri locali şi judeţeni, conducerile primăriilor şi ale consiliilor judeţene, din aceste oraşe. Cu această ocazie, decidenţii politici vor avea ocazia să-şi exprime opinia faţă de demersul Coaliţiei 52.

Membrii din Coaliţia 52 au organizat astăzi conferinţe de presă similare şi la Oradea, Cluj – Napoca, Satu Mare, Braşov, Târgu Mureş, Arad, Reșița, Deva, Timişoara, Constanţa, Tulcea, Bacău, Iaşi, Suceava, Călăraşi, Drobeta Turnu Severin, Slatina, Craiova şi Bucureşti.

Back To Top