societatea mecanovagon logistic srl, acuzata de poluare in ploiesti
Categorie: Actual

Printre casele și blocurile gri din sudul Ploieștiului își desfășoară activitatea societatea Mecanovagon Logistic SRL, firmă care deține, la punctul de lucru de pe Bulevardul Petrolului Nr. 59, chiar pe proprietatea defunctei rafinării Astra, o stație de spălat vagoane cisternă de cale ferată și autocisterne. Pe numele companiei există plângeri la Garda Națională de Mediu București în care cetățenii din zonă spun că societatea pune în pericol sănătatea populației din zonă prin deversarea de hidrocarburi și diverse tipuri de deșeuri direct în sol, prin degajarea de gaze nearse și emiterea unor substanțe poluante periculoase prin incinerarea unor categorii de deșeuri. În contrapartidă, reprezentanții firmei spun că activitatea se desfășoară respectându-se legislația în vigoare, existând monitorizări permanente din partea autorităților de mediu.

Ce spun reclamanții

R.J.A. este minor și deține un certificat de handicap grav cu asistent personal – cod grad handicap 11. Acesta locuiește împreună cu mama sa în zona de sud a municipiului Ploiești, pe o stradă aflată în proximitatea fostei rafinării Astra. Mama acestuia acuză, printr-o serie de adrese depuse la autoritățile de mediu, că societatea Mecanovagon Logistic SRL, care ocupă un punct de lucru pe Bulevardul Petrolului, pune în pericol sănătatea locuitorilor, deversând hidrocarburi și alte tipuri de deșeuri în sol. Totodată, femeia spune că în atmosferă se degajă gaze nearse și alte substanțe poluante în urma incinerării deșeurilor cu nerespectarea legislației în vigoare.

„Cu toate că toți locuitorii din zonă suntem afectați, problema cea mai gravă este faptul că, minorul RJA, cu un istoric medical de boli cronice, resimte aceste efecte nocive, acuzând dureri de cap puternice, amețeli și vărsături frecvente”. În documentul trimis către autorități, mama minorului afirmă că societatea Mecanovagon Logistic SRL spală vagoane cisternă de cale ferată, iar produsele petroliere rezultate din spălarea acestora sunt deversate direct în sol.

Proteste încă din 2017

Situația ar dura de mai mulți ani, perioadă în care au fost făcute sesizări și cereri către autoritățile locale care până în prezent nu au avut nici o rezolvare, fapt ce ridică suspiciuni cu privire la imparțialitatea autorităților competente în ceea ce privește soluționarea reclamațiilor, reprezentanții societății fiind mai degrabă protejați decât trași la răspundere, afirmă reclamanta.

„Menționez că în martie 2017 a fost organizat un protest împotriva poluării de către părinții minorului, la care s-a prezentat și domnul Miron Cozma invitat în calitate de Vicepreședinte al Asociației Civile Viața Mediu și Sănătate, însă protestul a fost anulat deoarece interpușii societății împotriva căreia se protesta au făcut scandal susținând că nu există poluare în zonă și că Miron Cozma ar avea un interes personal” – Sursa: plângere adresată Gărzii de Mediu București.

Alt reclamant

Un alt locuitor din zonă spune că are probleme respiratorii din cauza noxelor emise de către societatea Mecanovagon Logistic SRL mai ales pe timpul nopții, precum și episoade de tuse agresivă. „Societatea care se ocupă cu repararea și întreținerea vagoanelor poluează în mod frecvent zona în care își desfășoară activitatea prin emiterea de pulberi, arderi de deșeuri și gaze în mod necontrolat, produsele petroliere rezultate din spălarea de vagoane sunt deversate direct pe sol, fapte ce au urmări grave asupra sănătății noastre, a celor care locuim în zonă (...) De asemenea, menționez faptul că situația expusă este cunoscută de multă vreme de către funcționarii Gărzii de Mediu Prahova, însă nu au făcut niciun demers în acest sens”, se afirmă în altă plângere intrată în posesia Actualitatea Prahoveană.

Ce a constatat Garda de Mediu: amendă la regimul deșeurilor

În urma unui control inopinat efectuat în această vară de către reprezentanții Gărzii de Mediu, societatea a fost amendată cu suma de 40.000 de lei, în conformitate cu prevederile Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor. Între măsurile comisarilor, există și notificarea autorității de reglementare competente pentru protecția mediului (APM Prahova – instituție care autorizează astfel de activități prin emiterea autorizației de mediu cu respectarea unor condiționalități) privind operațiunile de valorificare a deșeurilor realizate. Societatea a înaintat autorității de reglementare cerere de revizuire a Autorizației de Mediu.

Potrivit documentului de control, verificările nu au constatat neconformități privind gestionarea substanțelor periculoase utilizate în activitate, însă tot inspectorii recunosc în procesul-verbal că „la momentul controlului pe amplasamentul verificat nu s-a sesizat – olfactiv – existența mirosurilor de gaze au produse petrochimice”. Nota redacției: poate că în momentul controlului la instalații nu se efectuau proceduri de curățare chimică, fapt care nu înseamnă că înainte sau după control nu efectuează astfel de operațiuni.

Sursa mirosului

Sursa de emisii în atmosferă o reprezintă instalația de degazare care se prezintă sub forma unei facle de ardere cu înălțime de circa 6 metri, iar eliminarea gazelor reziduale din recipienții de transport gaze petroliere lichefiate se realizează prin dislocuirea acestora prin introducerea de apă în interiorul recipienților, prin racorduri flexibile gazele fiind evacuate din recipient printr-o conductă Dn50 racordată direct la instalația de ardere (faclă).

Autorizația de mediu

Mecanovagon a obținut în anul 2016 autorizația de mediu pentru stația de spălare vagoane cisternă de cale ferată. Documentul a fost revizuit în 2019, cu valabilitate până în 26 ianuarie 2021. Autoritatea menționează că s-a aplicat viza anuală pentru perioada 26 ianuarie 2021-26 ianuarie 2022, prin decizia APM Prahova nr 91 din 1 februarie 2021. APM a considerat că „toate condițiile au fost respectate și nu au survenit modificări de fond de la momentul avizării”.

Valentin Albei, director Mecanovagon Logistic SRL: „Noi respectăm legislația”

Valentin Albei: Este suficient să dați pe Internet căutare Miron Cozma rafinăria Astra și o să vedeți că acum doi ani spălam vagoane de uraniu. Doamna cu copilul bolnav, cea cu reclamația apărea și acum doi ani, se mutase în cartier de o lună de zile și eu îi îmbolnăvisem copilul. Niște inepții...

Reporter: Nu reiese asta din reclamația dânsei, ci că există un disconfort în urma activității punctului de lucru din Bulevardul Petrolului 59

Valentin Albei: Da, este în incinta Astra. Deci din punctul meu de vedere sunt niște chestii bine țintite. Mie aceste persoane îmi aduc grave prejudicii de imagine

Reporter: Da, știți cum e, ascultăm pe toate lumea, tocmai de aceea v-am și sunat

Valentin Albei: Vă invit oricând la noi să vedeți activitatea

Reporter: Înțeleg că societatea dumneavoastră este în procedură de revizuire a autorizației de mediu:

Valentin Albei: Este vorba despre o adăugare, nu o schimbare a activității. Este o procedură uzuală. Vrem să respectăm legea și să facem lucrurile ca la carte, mai ales că avem prieteni...

Reporter: Printre acuzații, oamenii vorbesc despre niște deversări în sol în urma procesului tehnologic, mai pe scurt că deversați în locuri neadmise, canalizare, sol și că nu aveți o legătură contractuală cu companii de profil care se ocupă cu preluarea și neutralizarea acestor tipuri de deșeuri

Valentin Albei: Sunt niște gogomănii. Vă dați seama că nu aveam autorizația de mediu dacă nu eram în regulă. Era și o poveste că deversăm uraniu. Această poveste a plecat de la o tâmpenie: există anumite vagoane destinate transportului de îngrășăminte chimice, care se numesc URAN. Erau anumite vagoane care au aparținut rafinăriei și stăteau în conservare de 12 ani de zile și pe ele scria mare Uran. Cineva a făcut o poză la aceste vagoane și a spus că se spală uraniu.

Reporter: Subiectul nu este ăsta, ci modalitatea de tratare a deșeurilor rezultate din procesul tehnologic și disconfortul locuitorilor din zonă

Valentin Albei: Păi să vă dau un simplu exemplu: substanța pe care o utilizăm este adusă din Germania, este făcută după legislația de mediu germană, proiectantul instalației a rămas impresionat de activitate.

Reporter: Vă mulțumim și revenim pentru alte informații!

Valentin Albei: Am rugămintea dacă publicați ceva să citesc și eu despre mine, să știu cum omor populația

Reporter: Nu este vorba despre asta, ci despre acuzații formulate de niște oameni pe care noi le completăm cu punctul dumneavoastră de vedere, așa cum se procedează.

Valentin Albei: Problema mea este că aș dori să pot să primesc aceste nume de persoane într-un mod oficial, ca să pot să le acționez în instanță ca să potolesc acest... sigur că dumneavoastră aveți clauza de confidențialitate și toate cele, așa cum legislația protejează și atunci când te adresezi autorităților statului, așa și la dumneavoastră...

Reporter: Vă dați seama că există un interes legitim, subiectul poluării este unul legitim în Ploiești

Valentin Albei: Vă dau un exemplu, așa, eu personal sunt bolnav de sinuzită cronică și alte chestiuni respiratorii. Dacă aici e un pericol public, eu nu aș lucra aici, nu aș sta. Primul care ar fi fost afectat aș fi fost eu. La un moment dat mă întreb de unde vin toate acestea. Gazetărește vorbind, te gândești să cauți de unde vin banii

Reporter: Nu cunosc piața în care vă desfășurați activitatea

Valentin Albei: Nu, este vorba despre acești oameni care...

Reporter: Pe noi nu ne interesează acest aspect. Dacă intrați pe contul de socializare al ziarului, veți vedea că orice articol legat de poluare produce reacții nenumărate. Unele isterice, altele justificate. Trăim toți în oraș.

Valentin Albei: De acord, noi să știți că suntem obligați semestrial să facem determinări de noxe, prin autorizația de mediu pe care o avem. Atât pentru aer cât și pentru apă. Tot ce se elimină de la noi pleacă la stația de epurare Corlătești. Exact unde deversez eu deversează și stația de spălare CFR, produsul are aceiași destinație. Nu sunt eu mai cu moț.

Reporter: Dar există un tratament?

Valentin Albei: Există niște limite legale în care trebuie să te încadrezi, iar eu prin contract trebuie să mă încadrez în niște limite și mai stricte. Prin urmare, facem aceste analize pe care le înaintăm și la APM, este o dublă monitorizare. Totul se face prin laborator autorizat.

Reporter: Da, discuția este legată de procesul de neutralizare

Valentin Albei: Nu fac eu, se face în stația de epurare. Iar ca să vă spun altfel, se spală vagoane cu produse albe, nu se spală alte vagoane, iar soluțiile utilizate sunt, prin autorizația de mediu, sunt soluții ecologice atestate și autorizate. Deci există un dublu control.
În momentul în care eu aș depăși normele, le-aș afecta lor activitatea.

Reporter: Înțeleg că anul acesta societatea pe care o administrați a fost controlată și există un proces verbal cu o sancțiune de 40 de mii de lei

Valentin Albei: Da, dar pe altă temă. Pe o omisiune, o eroare scriptică.

Reporter: Nu pe gestionare deșeuri?

Valentin Albei: Nu! Nu pentru activitatea propriu-zisă. Ne-am asumat-o, nu am protestat, era prinsă activitatea la ONRC, nu era nici o problemă.

Reporter: Vă mulțumesc!

Back To Top