Categorie: Actual

În cazul persoanelor care pleacă în interes personal în țări în care este un risc epidemiologic, dacă la întoarcere este obligatorie carantina, statul suportă numai costul primelor cinci zile de concediu de carantină, potrivit unei modificări aplicabile din august 2021.

„Prin excepție (...), indemnizația (...) se suportă pentru o perioadă de cinci zile din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), în cazul în care se instituie măsura carantinei la întoarcerea pe teritoriul României, pentru o persoană care s-a deplasat în interes personal într-o zonă în care la momentul deplasării exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen (...)”, prevede Ordonanța de urgență a Guvernului 74/2021, regula aplicându-se efectiv de la 1 august 2021. În cazul coronavirusului, celelalte nouă zile de concediu rămân, pur și simplu, neplătite, așa cum ne-au spus autoritățile. Aceasta este o excepție de la regula de bază, care prevede că toate zilele de concediu de carantină sunt suportate din banii statului.

Totodată, autoritățile au detaliat și situația în care salariatul se deplasează într-o țară cu risc epidemiologic pentru că a fost trimis de angajator în interes de serviciu. În acest caz, la întoarcerea în România, salariatul respectiv este plătit pentru toate cele 14 zile de carantină. „În situația în care persoana care primește decizie de carantină în urma deplasării din dispoziția angajatorului într-o astfel de zonă, indemnizația pentru concediul medical aferent se suportă potrivit reglementărilor generale, adică integral din bugetul FNUASS / bugetul instituției, după caz”, au adăugat cei de la CNAS.

Informatii furnizate de Legal MM Business, https://m.facebook.com/legalmmbusiness/

Back To Top