masti protectie dezinfectant scoala
Categorie: Actual

La mai puțin de o lună de la reluarea cursurilor în învățământul preuniversitar, autoritățile modifică procedura și criteriile de suspendare a activității față în față în școli și grădinițe. Noile scenarii ar urma să fie adoptate până vineri și să intre în vigoare de luni, 4 octombrie. Ideea de bază ar fi ca decizia trecerii la cursuri on-line să nu mai fie luată în funcție de rata infectărilor.

“Referitor la scenariile de funcționare a școlilor, astăzi, 29 septembrie 2021, Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis în unanimitate (exclusiv membri cu drept de vot, având competențe medicale/epidemiologice):

1. Decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecție sanitară în școli.

2. Adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli, prin formularea unei solicitări către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening”, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Prima etapă în modificarea scenariilor de lucru

Aceasta este doar o etapă în luarea deciziei. Urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU în care să se regăsească modificărilor, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern și abilitarea miniștrilor educației și sănătății să opereze modificări în ordinul comun, în concordanță cu hotărârile adoptate.

Cîmpeanu: “Nu cred că pentru această măsură de screening e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă”

În contextul anunțului privind “amplificarea testării în școli”, prin utilizarea de teste non-invazive, ministrul Educației a declarant, miercuri seară, la postul B1Tv, că în opinia sa, pentru acestea, nici măcar nu ar fi nevoie de exprimarea acordului. "E o măsură de screening, nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta. Există aceste teste utilizate în mai multe state europene, este adevărat, nu este un test omologat la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, dar este un test omologat la nivelul unor agenţii naţionale, precum cele din Franţa sau Austria”, citat de News.ro.

Aproape 7.000 de clase, în on-line

Noile reglementări ar urma să fie valabile chiar de la începutul săptămânii viitoare și au fost adoptate în contextul în care tot mai multe localități, inclusiv Capitala, au depășit pragul de 6 cazuri active/1.000 de locuitori. Pe de altă parte, miercuri, aproape 6.874 de clase/grupe, cu peste 167.000 de copii, aveau activitatea fizică suspendată după confirmarea a 8.470 de îmbolnăviri în rândul copiilor și a 2.688 de cazuri în rândul angajaților din învățământ.

Back To Top