muntele verde slanic
Categorie: Actual

Locuitorii din Slănic au reușit să oprească săpăturile începute în localitate de Heidelberg Cement Romania SA. Aceștia au  mers până la a sesiza Direcția Județeană de Cultură, care a certat Primăria Slănic că a permis săpături în zona unui sit arheologic.

Libertatea relatează, într-un reportaj publicat sâmbătă, cum oamenii au reușit să salveze Muntele Verde sau, cum îl numesc localnicii, “pavăza Slănicului”. În vară, multe buldoexcavatoare au săpat în chipul “dacului”, lăsând în urma lor grămezi de pietriș verde și dungi ondulate pe pământ. La finalul lunii august, Direcția Județeană de Cultură Prahova avertiza Primăria Slănic să oprească lucrările de exploatare ale firmei Heidelberg Cement Romania SA pentru că nu sunt autorizate. Utilajele au plecat și duse au fost, dar localnicii tot stau cu teama că Muntele Verde, numit și Dacul adormit, va fi distrus.

Terenul pe care se află muntele Piatra Verde a fost concesionat de Primăria Slănic către fabrica de ciment Heidelberg Cement, aflată la Fieni, județul Dâmbovița, cu drept de exploatare a carierei de piatră. Contractul a fost semnat în 2004 și reînnoit în 2010 și apoi în 2016. Fabrica de la Fieni este parte a grupului Heidelberg Cement, fondat în Germania, unul dintre liderii mondiali în domeniul cimentului și betonului, cu 55.000 de angajați în peste 3.000 de locuri de producție în întreaga lume. În 2019, compania a avut un profit de 1,2 miliarde de euro.  Potrivit Libertatea, cu toate că licența a fost semnată în 2000 și reînnoită apoi în 2020, după schimbarea legislației, conform unui răspuns al ANRM la solicitarea sursei citate. Până recent, însă, firma nu a făcut exploatare în zonă, iar localnicii cred că scopul ar fi să adune zeolite, care s-ar găsi în roca vulcanică din zonă și care este căutat în industria radioactivă.

„Muntele Verde e așa de cel puțin 15 ani, dar este o zonă necercetată. Știu situația de-acolo, știu că au fost proteste, iar angajații care veniseră să exploateze au plecat repede când au fost întrebați de acte. În orice caz, lucrările pe care vor să le facă nu sunt autorizate. Este sit arheologic acolo, nu pot săpa fără aviz de la noi”, spune arheologul Eugen Paveleț, de la Direcția Județeană de Cultură Prahova, pentru Libertatea.

Citiți întreg reportajul pe libertatea.ro.

Back To Top