atac ursi valea prahovei
Categorie: Actual

Primarii localităților de pe Valea Prahovei s-au întâlnit la Breaza pe 6 octombrie în încercarea de a identifica o soluție pentru prevenirea atacurilor urșilor asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților. În urma discuțiilor, cei prezenți la întâlnire au înaintat Parlamentului și Ministerului Mediului o propunere de modificare legislativă.

Astfel, reprezentanții administrațiilor locale de pe Valea Prahovei solicită ca intervenția în zonele localităților în care a fost sesizată prezența de cel puțin trei ori, în interval de o lună, a exemplarelor de urs, să se poată efectua la propunerea oricărui membru al echipei de intervenție, iar măsurile se efectuează gradual, începând cu metoda alungării. „Aceste intervenții au rol de prevenție și de reducere a riscului atacului exemplarelor de urs și vor fi realizate avându-se în vedere intervalele orare în care a fost sesizată prezența urșilor în zona respectivă”, se arată în propunerea menționată.

De asemenea, semnatarii solicită „diminuarea numărului de urși existenți în arealul UAT Talea, prin relocare, care reprezintă cea mai importantă metodă de prevenție a atacurilor asupra omului și a bunurilor acestuia. În zona UAT Talea numărul de exemplare de urs brun a crescut semnificativ, peste efectivul optim”.

„Inventarierea exemplarelor de urs în termen cât mai scurt”

„Totodată, solicităm Ministerului de resort crearea în regim de urgență a unei baze de date care să cuprindă fondurile cinegetice din România, precum și numărul maxim de exemplare de urs brun ce pot fi relocate în fiecare dintre aceste fonduri. Această bază de date solicităm să fie actualizată periodic (lunar), de către gestionarii fondurilor, astfel încât să se poată cunoaște posibilitatea relocării înainte de momentul luării măsurii de tranchilizare. De asemenea, solicităm ministerului de resort să identifice și să pună în aplicare un procedeu de inventariere a exemplarelor de urs brun din România, în termen cât mai scurt. Ulterior realizării acestui inventar considerăm că se impune o analiză riguroasă raportat la capacitatea maximă a fondului cinegetic național și a numărului de exemplare de urs brun existente. Ministerul de resort va dispune măsurile legale pentru echilibrarea raportului dintre capacitatea fondului cinegetic natural și numărul de exemplare de urs brun”, se arată în propunerea de modificare legislativă semnată de primarii din Breaza, Câmpina, Azuga, Bușteni, Comarnic, Adunați, Cornu, Poiana Câmpina, Provița de Jos, Provița de Sus, Șotrile, Talea și Telega.

Back To Top