teste rapide de salivă
Categorie: Actual

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că procedura de achiziție pentru teste rapide de salivă este pe final, dar primul lot va ajunge în unitățile de învățământ în săptămâna 21- 25 noiembrie, deci la două săptămâni după data reluării cursurilor. Trei firme vor livra cele 9 milioane de teste necesare în acel interval.

Departamentul pentru Situații de Urgență este cel care a evaluat că testele rapide pe bază de salivă care se vor face în școli sunt necesare de două ori pe săptămână, a precizat ministrul, la Digi 24. Ele ar putea fi făcute și de personalul didactic, instruit în prealabil, dar procedura exactă va fi stabilită de unitățile sanitare.

VEZI ȘI: Școlile cu rata de vaccinare mare vor putea cere să rămână la cursuri on-line

Oricum, primele teste rapide de salivă vor fi livrate în unitățile de învățământ în a doua parte a lunii. "Am primit această explicație - și sunt de acord cu ea - că sunt acele termene legale pentru depunerea scrisorilor de garanție, au un termen minim de cinci zile, apoi se vor semna contractele subsecvente și a fost organizată achiziția pe trei loturi din care primul lot avea ca cerere disponibilitate în 1-5 zile. Cu alte cuvinte, testele pe bază de salivă vor fi disponibile începând cu săptămâna 21 - 25 noiembrie, în toate școlile”, a anunțat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

Necesarul, până la finalul anului, este de 70 de milioane de teste, din care prima tranșă va fi de 9 milioane de teste, suficiente pentru o săptămână.

Cine va livra primele teste rapide de salivă pentru unitățile de învățământ

Potrivit informațiilor furnizate de Oficiul pentru Achiziții și citate de Digi 24, primele 9 milioane de teste de salivă pentru depistarea noului coronavirus urmează să fie livrate în școli de trei firme. Cinci milioane vor fi furnizate de o firmă specializată în comerțul cu haine, Viggo Fashion, care a mai primit contracte de 88 milioane de lei pentru furnizarea a 500.000 de combinezoane şi 1,7 milioane de viziere de protecţie, după cum notează sursa citată.

“Viggo Fashion International SRL, producător de costume şi haine made to mesure pentru bărbaţi, un brand lansat de Ionuţ Marin şi Cătălin Botezatu, a câştigat un contract de 54 mil. lei pentru furnizarea a 500.000 de combinezoane şi un altul în valoare de 33 mil. lei pentru 1,75 milioane de viziere de protecţie”, scria Business Magazin, în martie 2020. Alte 3 milioane de teste vor fi furnizate de o firmă olandeză de echipamente medicale, Medpark B.V., iar un milion de teste vor fi trimise în școli de o firmă din comuna Dobroești, județul Ilfov, Eva Healthcare, mai anunță Digi 24.

Valoarea totală a contractelor este de peste 80 de milioane de lei.

Back To Top