taxa de protecție percheziții
Categorie: Actual

Structura centrală a DIICOT și ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului Grupări Infracționale Violente din cadrul DGPMB au efectuat, marți, trei percheziții în Prahova și n București, într-un dosar de șantaj și lipsire de libertate. Ancheta ar viza o grupare atent coordonată, care cerea și încasa taxă de protecție de la unii dezvoltatori imobiliari.

“În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, pe raza municipiului București, în vederea comiterii infracțiunii de șantaj, respectiv, în scopul determinării prin constrângere a victimelor, dezvoltatori imobiliari, la plata unor sume de bani pretinse de membrii grupării drept «taxă de protecție»”, potrivit informațiilor făcute publice de DIICOT în urma acțiunilor de astăzi.

Imagini din timpul perchezițiilor ------> AICI

Victima, hăituită și hărțuită până plătea taxă de protecție

Anchetatorii au aflat că “fiecare membru avea un rol bine stabilit, puterea de decizie aparținându-i liderului grupării, personaj notoriu în mediul infracțional. Astfel, liderul direcționa ceilalți membri ai grupului la șantierul victimei pentru abordarea acesteia în moduri intimidatoare. Totodată, cu ocazia incursiunii, membrii grupului infracțional îi puneau în vedere dezvoltatorului imobiliar să se prezinte la liderul grupării pentru a discuta. În cadrul întâlnirii, acesta, folosind diverse tehnici de presiune și intimidare, solicita victimei o sumă de bani pentru a-i permite să continue lucrările de construcție. În cazul în care dezvoltatorul imobiliar refuza să se întâlnească cu liderul ori nu accepta taxa de protecție impusă, membrii grupului infracțional procedau la intensificarea acțiunilor de constrângere prin realizarea de incursiuni la șantierul imobilului și amenințarea angajaților. În final, de cele mai multe ori, în urma acțiunilor de constrângere, confruntându-se cu riscul de a nu reuși să finalizeze edificiul dezvoltat, victima era nevoită să se «înțeleagă» cu liderul grupării și să-i remită acestuia «taxa de protecție» impusă”.

VEZI ȘI: Interlopii care au atacat cu săbii și pistoale doi bărbați,a Chiajna, se ascundeau într-o cabană din Prahova

Procurorii au ridicat, în urma perchezițiilor, sumele de 8.000 de lei și 5.500 de euro. De asemenea, cinci persoane au fost conduse la audieri după acțiunile derulate în prahova și București, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

Back To Top