cultura tabara sculptura ploiesti 2021
Categorie: Actual

CULTURA | Sâmbătă, în Parcul Municipal Vest, la finalul Taberei Naţionale de Sculptură Monumentală, au fost dezvelite trei noi lucrări: „Dorumetru” (Valentin Vartosu – Republica Moldova), „Ochii sufletului” (Vlad Dumitriu - Campina) şi „Galaxia Suveică” (Dan Daniel - Oradea).

„Anul acesta, am avut un dialog intre generatii, in ceea ce priveste prezenta celor trei artisti. Fata de anii trecuti, am avut ca material de lucru andezitul. Este un material mult mai dur decat marmura. Ne-am gandit, inca de la prima editie, ca vom varia materialele pentru ca varietatea aduce intotdeauna un plus de interes. Ploiestenii deja s-au obisnuit cu sculpturile, au inceput sa le integreze in constiinta lor de ploiesteni. Noi ii invitam ca, de fiecare data cand ajung in parc, sa vina sa viziteze lucrarile care sunt pentru ei”, ne-a declarat Alice Neculea, comisarul Taberei nationale de Sculptura Monumentala Ploiesti 2021.

Cultura in aer liber

Initiativa ii apartine asociatiei 24PHArte si a pornit in 2018. „Am inceput de la ideea unui parc de sculptura. Anul acesta, evenimentul este patronat de Ministerul Culturii care a agreat sintagma propusa de noi: Muzeul de Sculptura Monumentala Contemporana In Aer Liber – Ploiesti. Am avut, ca de fiecare data sprijinul Primariei, al Consiliului Local si al Casei de Cultura I. L. Caragiale. Toate lucrarile intra in patrimoniul Municipiului. Dupa cum a spus la editia precedenta criticul de arta Pavel Susara, valoarea fiecarei lucrari este in jur de 80-100.000 de euro, poate chiar usor subestimata. Costul aducerii unui sculptor este in jur de cinci-sase, maxim 7.000 de euro, asta daca este dintr-o tara exotica, asa cum a fost cazul Japoniei”, ne-a explicat Florin Manole, reprezentantul asociatiei culturale 24PHArte.

Ca in fiecare an, ecourile Taberei de Sculptura Monumentala se vor regasi intr-un documentar cultural realizat de catre cunoscutul regizor de film si realizator TV Catalin Apostol.

Pe acelaşi subiect: Tabără naţională de sculptură, la Ploieşti, dedicată Marii Uniri din 1918

Back To Top