cod portocaliu lapoviță
Categorie: Actual

ANM a emis, marți dimineață, o serie de avertizări meteo cod galben și cod portocaliu valabile în cursul acestei zile, la noapte și miercuri, în zonele montane și nu numai.

O informare meteo este în vigoare până miercuri, la ora 20.00, ANM anunțând intensificări temporare ale vântului, precipitații moderate cantitativ sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare: „În intervalul menționat, temporar, vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu viteze la rafală cuprinse în general între 50 și 60 km/h și vor fi precipitații pe arii restrânse moderate cantitativ. În sud-estul și sudul extrem al țării, pe parcursul zilei de marți (30 noiembrie) vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și pe arii restrânse ninsoare. La munte va ninge, iar în regiunile intracarpatice în cursul nopții de marți spre miercuri (30 noiembrie/01 decembrie) local vor predomina ninsorile și pe alocuri se va depune strat de zăpadă”.

Alerte cod portocaliu, pe litoral și în zonele montane

Meteorologii au instituit cod portocaliu în zona de coastă din județul Constanța, până marți seară, la ora 18.00, avertizând că aici vor fi intensificări puternice ale vântului, cu rafale de peste 80...90 km/h.

Un alt cod portocaliu va fi valabil din această seară, ora 23.00, până miercuri, la ora 11.00, fiind așteptate ninsori abundente și viscol la altitudini de peste 1500 m în nordul Carpaților Orientali, local în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali. Potrivit ANM, “în nordul Carpaților Orientali, local în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 75...85 km/h și va fi viscol”.

Cod galben în zonele montane și nu numai, marți și miercuri

Marți, până la ora 20.00, Dobrogea, sud-vestul Olteniei, în Carpații Meridionali și de Curbură (la altitudini de peste 1500 m) se află sub cod galben de vânt puternic . “În Dobrogea, precum și în vestul și sud-vestul Olteniei vântul va avea intensificări, cu rafale cuprinse între 55 și 75 km/h. Intensificări ale vântului vor fi și la altitudini de peste 1500 m în Carpații Meridionali și de Curbură, cu viteze ce vor depăși 75...85 km/h și va ninge viscolit”, potrivit mesajului publicat de ANM.

De asemenea, din această seară și până miercuri, la ora 16.00, în zona montană și submontană va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze cuprinse în general între 55 și 65 km/h. La altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 85...95 km/h, viscolind ninsoarea.

Până în dimineața zilei de 01 decembrie, astfel de fenomene se vor semnala și în regiunile nord-vestice, mai precizează ANM.

Back To Top