ninsoare Bucegi cod galben Prahova
Categorie: Actual

Carpații Meridionali și de Curbură, inclusiv zona montană a județului Prahova, se află, până luni, sub avertizare cod galben de ninsoare și vânt. La altitudini mari, riscul de producere a avalanșelor este deja însemnat.

Atenționarea emisă de ANM este valabilă până luni, 20 decembrie, la ora 10.00. „În intervalul menționat, la altitudini de peste 1700 m, în Carpații Meridionali și de Curbură va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va prezenta temporar intensificări, cu rafale de peste 80...90 km/h, viscolind ninsoarea. Astfel de fenomene se vor semnala și în restul zonei montane, dar la intensități mai mici”, se arată în mesajul publicat de ANM.

Risc de avalanșă, la altitudini mari, în Prahova

În Făgăraș și Bucegi, în ultimele trei zile, grosimea stratul de zăpadă a înregistrat variații ușoare. Stratul depus recent atinge în zonele înalte 40-60 cm. Pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate, iar la suprafață sunt formate plăci de vânt, mai ales la altitudini mari. Stratul consistent de la suprafață, are stabilitate și rezistență reduse. Acesta poate ceda atât spontan, sub propria greutate, cât și la supraîncărcări oricât de mici, ducând la declanșări de avalanșe. Riscul se menține în continuare, însemnat (3). Î zilele precedente, în zona Bâlea Lac chiar au fost semnalate avalanșe de placă de vânt, anunță ANM. În zonele joase, unde stratul de zăpadă este mai scăzut, riscul de avalanșă este moderat (2).

VEZI ȘI: Trasee montane închise, inclusiv în Bucegi, din cauza condițiilor meteo

În restul masivelor stratul de zăpadă depus recent este mai consistent în zonele înalte, unde măsoară circa 20-30 cm, iar pe văi și zonele adăpostite sunt depozite mai însemnate. Stratul aflat la suprafață este instabil, iar pe pantele suficient de înclinate, va exista riscul declanșării de avalanșe, unele spontane, dar mai ales la supraîncărcări - risc moderat (2). În zonele joase, une stratul de zăpadă este mic, riscul de avalanșă va fi redus, mai precizează ANM.

Foto: Salvamont Salvaspeo Dâmbovița

Back To Top