Paxlovid și Molnupiravir antivirale noi
Categorie: Actual

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat antivirale inovative vor fi introduse pe piață, în țara noastră, în baza unor autorizații pentru nevoi speciale. Oficialul nu a precizat care sunt acestea, dar Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a emis un comunicat în care face referire la Paxlovid (nirmatrelvir + ritonavir 150 mg/100 mg) și Molnupiravir (200 mg).

“Comisia de boli infecțioase, după multiple întâlniri, a definitivat o estimare a necesarului de medicație antivirală. Astăzi, deja emitem autorizațiile pentru nevoi speciale pentru cele două medicamente inovative care se află la dispoziție. De ele vor beneficia pacienții aflați la risc, cu comorbidități, care, în cazul infecției, vor primi aceste antivirale încă din primele zile de boală. Sigur, ele nu sunt necesare pentru toate persoanele infectate, pentru că, așa cum spuneam și cu altă ocazie, medicația antivirală trebuie utilizată cu prudență și numai după un anumit algoritm de investigații, care se adresează pacienților care îl pot primi, pentru că medicația antivirală este o medicație cu un grad de toxicitate destul de important și, atunci, trebuie pacientul evaluat înainte, astfel încât să poată să i se administreze acest tip de medicație”, a transmis ministrul Sănătății, într-o declarație de presă susținută miercuri după ședința de Guvern. Rafila nu a făcut referire la produse anume, dar detalii apar într-o informare emisă, tot ieri, de ANMDMR. “În baza Ordinului ministrului sănătății nr. 85/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. 703 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii referitoare la medicamentele utilizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale, cu modificările și completările ulterioare și având în vedere solicitarea comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii de punere pe piață a unor medicamente care nu pot fi asigurate temporar, prin canale obișnuite de distribuție și/sau nu deţin autorizaţie de punere pe piaţă validă în România, Ministerul Sănătăţii comunică mai jos lista cuprinzând medicamentele încadrate în categoria nevoi speciale (denumirile comune internaționale, forma farmaceutică, concentrație): Nirmatrelvir (PF-07321332) și Ritonavir 150 mg/100 mg, comprimate filmate, Molnupiravir 200 mg, capsule”, a informat și ANMDMR, făcând referire, așadar, la două antivirale cu administrare orală.

Procedură rapidă pentru punerea pe piață a noilor antivirale 

Agenția a solicitat distribuitorilor de medicamente interesați de efectuarea demersurilor în vederea obținerii autorizației de nevoie speciale pentru medicamentele amintite să anunțe Ministerul Sănătății până cel târziu vineri, 7 ianuarie 2022, potrivit aceleiași infomări.

 

VEZI ȘI: Molnupiravir și Paxlovid, pastilele care promit să reducă riscurile de deces. Comparații

“Termenul limită până la care solicitanții se angajează să pună pe piață medicamentul, calculat din momentul eliberării autorizației privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale, este de 15 zile calendaristice, pentru fiecare dintre medicamentele mai sus enumerate”, se mai arată în comunicatul ANMDMR.

Back To Top