nor toxic anm
Categorie: Actual

Un nor toxic s-a format deasupra Europei, în urma bombardamentelor din ultimele trei săptămâni. Acesta a ajuns în Polonia și Republica Moldova, iar meteorologii ANM încearcă să determine dacă este vreun risc să fi adus, de curenții de aer, și deasupra României.

Potrivit prognozelor realizate de ANM, norul toxic nu va ajunge deasupra țării noastre, cel puțin nu în următoarele trei zile.

“În perioada 21 - 24 martie, în estul și sud-estul României, circulația aerului se va face din sector nordic și nord-estic, vântul va avea intensificări luni (21 martie), dar mai ales pe parcursul zilei de marți (22 martie), când îndeosebi în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sud-vestul Moldovei, vor fi rafale în general 55...65 km/h, iar în zona montană aferentă temporar vitezele vor fi de peste 70...80 km/h. În restul teritoriului, circulația aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic și vestic, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate pe parcursul zilei de marți, cu viteze ce vor atinge la rafală 40...45 km/h. Datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că în cursul următoarelor zile, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate”, se arată în comunicatul ANM, referitor la perioada până joi, 24 martie, inclusiv.

VEZI ȘI: Avertizare ANM. Cod galben de vânt puternic în Prahova

“În partea de est şi sud-est a ţării vom avea în vigoare această atenționare de cod galben care vizează rafale de 55-65 km/h, iar în zona montană aferentă chiar viteze de 70-80 km/h. Având în vedere circulația aerului din sector nordic şi nord estic apreciem că nu există posibilitatea ca aceste concentrații să ajungă în ţara noastră”, a explicat directorul ANM, Elena Mateescu, pentru Antena 3.

Back To Top