Categorie: Actual

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă atenționare de risc însemnat de avalanșe, avertizare valabilă miercuri, până la ora 20.00. Vremea în Prahova se încălzește, iar joi temperaturile vor ajunge la 20 de grade Celsius.

La peste 1800 m, potrivit ANM, zăpada de la suprafață, de 30-40 cm, s-a mai tasat, dar rezistența și stabilitatea ei rămâne scăzută. În zonele adăpostite se mențin depozitele consistente de zăpadă, iar pe versanții expuși plăcile mai vechi de vânt.

„În profunzime, stratul vechi este consolidat și compact. Datorită temperaturilor și insolației, se vor putea declanșa spontan curgeri și avalanșe mici de topire de suprafață. Riscul dislocării stratului instabil din partea superioară, sau al plăcilor de vânt din zonele înalte, la supraîncărcări mici și al declanșării avalanșelor va fi însemnat (3). La altitudini mai mici de 1800 m, stratul instabil de zăpadă din partea superioară, de 15-20 cm, va continua să se taseze, datorită temperaturilor pozitive și insolației, existând riscul declanșării spontane de curgeri și avalanșe mici de topire, îndeosebi pe pantele înclinate. Se menține riscul dislocării acestui strat mai ales la supraîncărcări mai mari, când poate aluneca peste zăpada mai veche și compactă din profunzime, pe pantele mai înclinate din zonele cu depozite mai mari de zăpadă, riscul declanșării avalanșelor fiind moderat (2)”, a anunțat ANM.

În Prahova vremea se încălzește, iar temperaturile vor atinge miercuri valori maxime de 16... 17 grade Celsius, urmând ca joi, la Ploiești, mercurul în termometre să ajungă la 20 de grade Celsius.

Back To Top