incendii vegetație
Categorie: Actual

În ciuda amenzilor destul de mari pentru cei care provoacă incendii de vegetație, practica arderii terenurilor agricole, în vederea pregătirii lor pentru lucrările de primăvară, nu este abandonată. Drept urmare, pompierii au, în această perioadă, peste 20 de intervenții pe zi, în cazuri în care flăcările scapă de sub control și ajung să afecteze zeci de hectare, amenințând bunuri și chiar vieți.

“Pompierii militari prahoveni au acționat pentru localizarea și lichidarea a 23 de incendii de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș. Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spații deschise, cetățenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafața de ardere a fost de aproximativ 116,35 ha vegetație uscată. Misiunile cele mai dificile, din cauza suprafețelor afectate, a vântului puternic care dezvolta și propaga cu repeziciune incendiile, dar și a drumului inaccesibil autospecialelor au fost în localitățile Podenii Noi și Chiojdeanca, unde incendiile se manifestau pe o suprafață de aproximativ 90 ha cu posibilități de propagare la locuințe” este bilanțul transmis de ISU Prahova doar pe ultimele 24 de ore. Dar, din păcate, nu este vorba despre vreo excepție. În perioada primăverii, incendiile de vegetație dețin o pondere extrem de ridicată din totalul evenimentelor produse la nivelul județului, doar în prima jumătate a lunii martie fiind înregistrate 125 de intervenții la arderi necontrolate. Statistica de la nivelul județului Prahova este îngrijorătoare, mai spun reprezentanții ISU,  care anunță că au fost înregistrate 623 de incendii de vegetație uscată de la începutul anului până la 23 martie 2022.

Controale mixte în tot județul, din cauza numărului mare de incendii de vegetație

În cadrul Instituției Prefectului Județul Prahova a fost constituită o Comisie mixtă pentru verificarea modului de aplicare și respectare a actelor normative în vigoare în domeniul protecției mediului de către persoanele fizice şi juridice din județul Prahova care ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, au anunțat, joi, reprezentanții Prefecturii. Astfel, angajați de la ISU Prahova, Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Prahova, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Prahova, IJP Prahova și IJJ Prahova vor efectua verificări, prin sondaj, la persoanele fizice şi juridice din județul Prahova care dețin/ administrează terenuri agricole, potrivit propriilor competențe.

„În afara acestor verificări prin Comisia mixtă, Instituția Prefectului Prahova va face o prioritate și din a monitoriza modul în care instituțiile statului cu rol în prevenirea, gestionarea și identificarea cetățenilor care incendiază terenurile fără a respecta legea, își respectă obligațiile legale, în plan local” transmite prefectul județului, Virgiliu Daniel Nanu.

VEZI ȘI: GALERIE FOTO Peste 100 de hectare afectate de incendii de vegetație, într-o singură seară

“Având în vedere că legislația interzice arderea la întâmplare a vegetației uscate, iar cei care fac acest lucru, pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieți omenești, prefectul județului face un apel către populație, să respecte interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată și de condițiile meteorologice”, au subliniat reprezentanții Prefecturii.

Amenzi usturătoare, fără folos

Conform legii, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor:

* arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

* amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Și inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor.

               

Back To Top