Categorie: Actual

  parasitSenatul a adoptat, în această săptămână, o iniţiativă legislativă potrivit căreia părinţii care pleacă în străinătate sunt obligaţi să-şi lase copiii minori în grija unor rude bine alese, care să se ocupe de ei. Părinţii trebuie să anunţe şi autorităţile locale, înainte de a pleca din ţară.


Iniţiativa unui grup de deputaţi PDL urmăreşte evitarea situaţiilor în care minorii ai căror părinţi pleacă la muncă în străinătate să ajungă victime ale rudelor care îi supun la diferite abuzuri sau să devină neglijaţi ori părăsiţi de rudele ori vecinii care nu se pot ocupa de ei. Astfel, părinţii care au un contract de muncă în altă ţară trebuie să aleagă un tutore din rândul rudelor şi să anunţe autorităţile locale înainte de a lăsa copilul în ţară, potrivit informaţiilor Mediafax.

Persoana în grija căreia urmează a fi lăsat minorul trebuie să fie cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât copilul, să dispună de echivalentul salariului minim brut de economie, să fie familiarizată cu creşterea unui copil şi să nu aibă în întreţinere mai mult de trei copii minori, mai precizează sursa citată.

În cazul în care ruda acceptă creşterea copilului ai cărui părinţi pleacă la muncă în străinătate, aceasta va fi testată psihologic de către un reprezentant al autorităţii locale de reşedinţă. Dacă minorul nu este tratat corespunzător, el poate fi mutat într-un centru de plasament, la iniţiativa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul în care se află copilul.

Anul trecut, 734 de familii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate se aflau înregistrate la DGASPC Prahova, 957 de copii fiind afectaţi de această situaţie. Dintre aceştia, 742 au rămas în grija rudelor de până la gradul IV fără măsuri speciale de protecţie, iar 215 au rămas în grija statului fie la asistenţi maternali, fie în centrele de plasament.

Iniţiativa legislativă a primit vot favorabil din partea Comisiei pentru muncă şi urmează a fi transmisă Camerei Deputaţilor pentru decizia finală.

Back To Top