Categorie: Actual
rromiDoar 35,5% dintre persoanele de etnie romă aveau un loc de muncă în 2011, relevă datele raportului „Situaţia romilor în România, 2011. Intre discriminare si integrare sociala" realizat de Fundaţia Soros România în cadrul proiectului „EU Inclusive. Transfer de date şi competente privind integrarea pe piaţa muncii a romilor intre România, Bulgaria, Italia şi Spania".

Rezultatele arată că ponderea romilor care au lucrat permanent în ultimii doi ani este de doar 10%, iar 51,5% dintre cei intervievaţi declară că nu au lucrat niciodată în ultimii doi ani.

76% dintre cei fără loc de muncă şi-au exprimat disponibilitatea de a începe imediat să lucreze dacă li s-ar oferi un loc de muncă.

Datele cercetării indică faptul că 38% din persoanele ocupate lucrează ca muncitori necalificaţi, 32% au ocupaţii calificate (muncitori, vânzători, comercianţi), 9% sunt muncitori în agricultură, iar 13% au ocupaţii tradiţionale rome.

În ceea ce priveşte nivelul de educaţie, 25% dintre adulţii romi de peste 16 ani declară ca nu ştiu să scrie şi să citească. Mai mult, 2 din 10 copii romi nu merg la şcoala, cel mai frecvent motiv invocat fiind cel legat de lipsa resurselor financiare. Femeile sunt într-o mai mare măsura afectate de analfabetism, existând o diferenţă de 10% între ele şi bărbaţi în ceea ce priveşte capacitatea declarată de a scrie şi a citi.

Conform datelor studiului, 23% din populaţia de romi din cadrul eşantionului cercetării nu a absolvit nicio şcoală, 26% a terminat primele patru clase si 34% doar gimnaziul. Numai 17% sunt cei care urmeaza un liceu sau un nivel superior de educaţie. În aceste condiţii şansele de incluziune le sunt diminuate semnificativ deoarece, conform legislaţiei, la cursuri de calificare pot participa doar persoanele care au absolvit şi ciclul gimnazial.

În ceea ce priveşte dimensiunea fenomenului de migraţie a populaţiei rome, din totalul celor chestionaţi, 75% declară că nu au efectuat nicio deplasare în străinătate. Întrebaţi dacă intenţionează să se deplaseze în afara ţării în următorul an, 69% dintre cei intervievaţi au răspuns negativ, iar doar 27% afirmativ.

Munca este principala motivaţie a deplasării, ceea ce indica faptul că migraţia romilor este una economică, marcată de lipsa resurselor şi de efortul căutării acestora în afara graniţelor.

Aproape 65% dintre cei plecaţi au vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani; proporţia celor de peste 50 de ani este redusă, iar migranţii de peste 60 de ani sunt mai degrabă excepţii.

Trei sferturi dintre romii care au experienţa deplasării în străinătate au revenit acasă după 6 luni sau mai puţin, iar majoritatea a locuit mai puţin de 3 luni în străinătate. Aceste date indică mai degrabă un comportament de migraţie bazat pe plecări şi reîntoarceri frecvente, decât pe stagii lungi de şedere în străinătate.

Raportul "Situatia romilor in Romania, 2011. Intre discriminare si integrare sociala" a fost realizat de o echipa de sociologi coordonaţi de Daniela Târnovschi, coordonator de programe în cadrul Fundaţiei Soros România.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1100 de subiecţi, auto-identificaţi, provenind atât din comunităţi compacte cât şi din cele disipate. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de încredere de 95%. Datele cantitative, reprezentative la nivel naţional au fost culese de Metro MediaTransilvania în perioada aprilie-mai 2011.

Back To Top