Categorie: Actual

 medicamenteCompaniile din Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cele ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au ameninţat că vor retrage medicamentele compensate şi gratuite de pe liste dacă Guvernul nu va revizui taxa clawback.

Potrivit celor două asociaţii, deşi revizuirea taxei clawback a mai fost dezbătută cu Guvernul Ponta, care a părut deschis la problemele producătorilor de medicamente, în realitate nu s-a ajuns la o soluţie pentru suspendarea obligaţiilor de plată aferente trimestrului I al acestui an, pentru taxa clawback, relatează mediafax.ro. Dacă ar plăti această taxă, companiile farmaceutice ar fi obligate să restrângă producţia sau importul de medicamente existente pe lista de produse compensate şi îşi reducă personalul pentru limitarea costurilor. Mai mult, unii producători locali ar risca să intre în insolvenţă, iar alţii, de talie internaţională, ar fi nevoiţi să se retragă de pe piaţa românească.

În acelaşi timp, reprezentanţii organizaţiilor de pacienţi susţin avertismentul producătorilor de medicamente, unii dintre ei fiind hotărâţi ca, în cazul retragerii unor medicamente, să iasă în stradă.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Vasile Cepoi, a primit, la finalul săptămânii trecute, propunerile reprezentanţilor producătorilor de medicamente, respectiv eliminarea acestei taxe. Deşi situaţia este preluată de la guvernările anterioare, ministrul de resort a recunoscut că există riscul unui blocaj în aprovizionarea cu medicamente, unele chiar vitale pentru anumite categorii de pacienţi, titrează gândul.info. Apelul său către producători este ca aceştia să renunţe la intenţia de a se retrage de pe piaţă, lucru care ar avea consecinţe sociale şi economice extrem de grave.

Ce este taxa de clawback?

Taxa de clawback impune producătorilor de medicamente - nu distribuitorilor şi nici farmaciilor - să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depăţesc suma alocată acestora de la Fondul Naţional de Asigurări. De exemplu, dacă statul alocă o sută de milioane pentru consumul de medicamente compensate, dar farmaciile vând de 150 milioane, pe diferenţa de 50 de milioane, producătorii trebuie să plătească o taxă. Taxa a fost introdusă pentru atragerea fondurilor în vederea plăţii arieratelor pentru medicamente, condiţie obligatorie impusă de Fondul Monetar Internaţional.

Back To Top