Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

greva din educatie protest mai 2023
Categorie: Actual
  • Guvernul vrea să adopte, vineri dimineață, prin ordonanță de urgență, un pachet pentru angajații din învățământ, care constă în principal din prime de carieră acordate în două tranșe și promisiuni legate de viitoare beneficii prin noile legi ale Educației și viitoarea lege a salarizării.
  • Deși sindicaliștii au modificat revendicările, solicitând o majorare salarială de 25%, față de 40% cât au cerut inițial, Executivul nu pare dispus să vină cu o ofertă mai generoasă.
  • Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a răspuns, joi seară, la întrebările privind viitoare negocieri pe acest subiect, că “nu suntem la piață”.

Greva generală din învățământ a intrat în ziua a cincea, iar aceasta ar urma să aducă adoptarea unei ordonanțe de urgență care să acorde o creștere medie de aproximativ 9% și două prime de câte 500 de lei, în iunie și octombrie, pentru 55.000 de angajați reprezentând personalul nedidactic, respectiv două prime pentru carieră, de 1.000 și 1.500 delei, în iunie și octombrie, pentru personalul didactic și auxiliar.

„Este evident necesar ca noile creșteri, noile majorări, așteptate, pe bună dreptate, de cei din sistemul educațional, să intre în cadrul noii legi a salarizării, care va avea, în regim de urgență, devansat față de termenul fixat în cadrul PNRR pentru finalul acestui an, decembrie anul curent, în 15 iulie urmând a fi prezentat public și lansat în dezbatere și în analiză pentru a găsi cele mai bune formule, astfel încât, cu prioritate, cei care lucrează în educație să-și regăsească statutul, atât din perspectiva poziției în grilă, cât și din perspectivă financiară, mult mai aproape de ceea ce cu toții ne dorim pentru societatea noastră.

Aceste demersuri, aceste eforturi care se fac, vor fi dublate de faptul că la data de 1 septembrie, când Parlamentul României își reia activitatea, discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate, pentru a adopta cât mai curând și să avem siguranța că la 1 ianuarie 2024 profesorii, educatorii, toți cei care lucrează în sistemul educațional să aibă, deja, obținute, garantate și date în plată noile drepturi salariale care se vor regăsi în noua lege a salarizării”, a declarat Cărbunaru, arătând că alte drepturi vor intra în vigoare odată cu noua lege a Educației, de la 1 septembrie:

  • Primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe țară pentru cadrele didactice care ocupă un post în zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe țară;
  • Alocarea sumelor necesare pentru a deconta naveta personalului din învățământ din bugetul de stat și nu de la primării, pentru a elimina potențialele blocaje sau întârzieri;
  • Reducerea normei didactice cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare și de instruire practică, atunci când există o vechime în învățământ de peste 15 ani și gradul didactic unu, fără ca acest lucru să aducă o diminuare a salariului;
  • Acordarea unei prime egale cu două salarii de bază, la pensionare;
  • La încetarea contractului de muncă, va fi acordată o primă care este echivalentul a două salarii de bază.
  • Concediu de odihnă suplimentar în conformitate cu contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector, de negociere colectivă învățământ preuniversitar, pentru directori și inspectori școlari;
  • Reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore pe săptămână pentru cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învățământ;
  • Implementarea Programului național de stimulare a excelenței didactice, în acest sens înființându-se un fond de premiere pentru activitatea suplimentară, aflat la dispoziția directorului unității de învățământ și care, astfel, va putea crește autonomia școlilor în a recunoaște meritele celor performanți;
  • Universitățile vor putea majora salariile de bază în funcție de specificul activității desfășurate de profesori și de performanța acestora. Participarea în comisii specifice derulării activităților din cadrul departamentului, școlii doctorale, facultății sau universității va fi inclusă în norma didactică. Cadrele didactice și de cercetare care se pensionează vor primi în plus, din bugetul Ministerului Educației, două salarii raportate la ultimul salariu de bază, iar comisiile consultative naționale ale Ministerului Educației vor putea avea în componența lor și câte un membru al federației sindicale reprezentative din învățământul superior de stat, cu cei mai mulți membri.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost întrebat, printre altele, dacă Executivul va mai negocia cu sindicaliștii, ale căror revendicări s-au modificat de la începutul grevei. Cărbunaru a comentat că „nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall”. „Guvernul României prezintă măsurile pe care le poate lua”, a spus acesta.

Citiți și: GREVA DIN ÎNVĂȚĂMÂNT CONTINUĂ. SINDICALIȘTII AU RESPINS OFERTA “JIGNITOARE” A GUVERNULUI

Foto: FSLI România

Back To Top