Categorie: Actual

duelul-viorilorPână pe 25 septembrie, nouă oraşe din România vor găzdui Duelul Viorilor, serie de concerte itinerante, susţinute de maeştrii Liviu Prunaru, cu o vioară Stradivarius din 1694, şi Gabriel Croitoru, cu o vioară Guarneri del Gesu, datată 1730, pe ale cărei corzi muzica a prins viaţă în mâinile lui Geoge Enescu.

Evenimentul oferă publicului un program aparte, cuprinzând compoziţii celebre, semnate de Brahms, Smetana, Kreisler, Şostakovici, Prokofiev, Handel, etc.
Despre programul turneului, violonistul Liviu Prunaru mărturiseşte: „Vom cânta toţi trei o suită de Moskovski pe care nu a mai făcut-o nici unul dintre noi şi care este o premieră în România. Vom mai cânta şi sonata de Prokofiev pentru două viori şi o sonată de Haendel. În plus, fiecare dintre noi îşi va prezenta programul. Nu vă voi dezvălui decât că am ales să cânt câteva lucrări noi, cu ajutorul cărora vreau să pun în evidenţă calităţile viorii mele. Am încercat să unesc virtuozitatea cu melodia, romantismul şi melancolia".
Gabriel Croitoru abordează acest nou turneu cu acelaşi entuziasm: „În ceea ce priveşte lucrările alese de mine, sunt sigur că vor fi pe gustul oricărui meloman şi nu numai, având în vedere faptul că este vorba despre piese de largă popularitate, care îmbină însă melodicitatea cu tehnica. Am convingerea că voi reuşi să evidenţiez, şi de data aceasta, calităţile viorii Guarneri în raport cu Stradivarius".
Concertele se desfăşoară, în această perioadă, în oraşele Galaţi, Iaşi, Bacău, Piteşti, Bucureşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Cluj-Napoca.
La Ploieşti, concertul va avea loc la sala „Ion Baciu" a Filarmonicii, pe 20 septembrie 2012.

Back To Top