Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual

spitale privateDeclaraţia recentă a ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu, privind sistarea finanţării spitalelor private din fondurile Casei Naţionale de Sănătate, a stârnit reacţii critice atât din partea medicilor, a reprezentanţilor spitalelor private, cât şi din partea pacienţilor.


În urmă cu numai câteva zile, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu declara că va sista finanţarea spitalelor private din fondurile Casei Naţionale de Sănătate, pe motiv că cine vrea să facă o afacere privată nu trebuie să o facă pe bani statului. El a subliniat că asigurările de sănătate obligatorii implică utilizarea lor doar în politici publice de sănătate. „Asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii, pentru că reprezintă sisteme de solidaritate. Cât ea este socială - pentru că aşa se cheamă, asigurare socială de sănătate - atunci sunt bani publici, iar Guvernul şi Ministerul Sănătăţii au obligaţia să facă aceste politici publice pe fonduri publice. Cetăţenii acestei ţări, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate. Asta este problema României. Noi pe asta trebuie să o rezolvăm", a explicat Nicolăescu, citat de realitatea.net.

Ministrul a mai susţinut că la spitalele private pot ajunge bani din asigurări de sănătate private. „Cine doreşte să-şi exprime opţiuni poate să facă asigurări private, legea de astăzi permite oricui să facă asigurări private, dacă doreşte, dacă are bani. Asigurarea socială de sănătate este obligatorie, deci e un fel de impozit, de ce să ne apucăm să răstălmăcim cuvintele şi expresiile. Dacă se spunea că asigurarea este facultativă, atunci erau bani privaţi şi făceaţi ce doreaţi dumneavoastră cu ei", a mai spus ministrul Sănătăţii.
La patru zile de la aceste opinii, joi, 17 ianuarie, ministrul a revenit cu precizări: nu vor fi sistate fondurile pentru serviciile de ambulatorii şi în situaţiile în care spitalele private sunt singurele surse de servicii medicale din anumite zone. În schimb, se pare că vina în sistem o poartă înşişi medicii care lucrează atât la spitalele de stat cât şi în clinicile private, Eugen Nicolăescu acuzând un conflict de interese în cazul acestora, prin atragerea pacienţilor de la stat la cabinetele particulare.

Spital public versus spital privat

Realitatea din teritoriu, însă, arată că tot mai mulţi români preferă să plătească în plus pentru anumite servicii la spitalele private, unde au condiţii superioare de cazare şi personal plin de amabilitate, în loc să furişeze aceiaşi bani în buzunarele halatelor de la stat, în condiţii incomparabile, care implică şi lipsa de interes a angajaţilor. Astfel de explică numărul mare de pacienţi care s-au îndreptat către unităţile medicale private, rebunţând la aşteptarea pe holurile spitalelor.
Deocamdată, piaţa asigurărilor private de sănătate nu este formată, extrem de puţine companii de asigurare încheind poliţe pentru servicii private de sănătate. Astfel, până la formarea unei pieţe a asigurărilor private de sănătate, singura sursă de finanţare a serviciilor medicale de stat şi private rămâne cea decontată de CAS. Iar măsura sistării acestor fonduri pentru servicii medicale prestate de spitalele private asiguraţilor care plătesc la stat înseamnă, practic, împiedicarea pacienţilor din România să îşi aleagă furnizorul de servicii medicale.

Şi pacienţii şi investitorii pierd

Reprezentantul unui spital privat din Ploieşti ne-a explicat în ce măsură va fi afectată activitatea unităţii medicale după o astfel de decizie, dar şi cum vor resimţi pacienţii aceste schimbări. „În primul rând, pacientul este cel nedreptăţit. El plăteşte o contribuţie către sistemul de stat, de care nu mai poate să beneficieze la libera alegere, deşi condiţiile şi serviciile medicale din sistemul public lasă mult de dorit. În al doilea rând, investitorii care au demarat, în sistemul medical, cu clinici private, spitale private, sunt nedreptăţiţi în sensul că nu vor mai putea accesa şi nu vor mai putea oferi servicii pacienţilor de până acum, adică acea categorie de cetăţeni cu venituri medii, care îşi permiteau să plătească diferenţa de preţ al serviciilor private parţial decontate de CAS.

Astfel, furnizorii de servicii private spitaliceşti vor fi nevoiţi să se adreseze, în continuare, unei pături sociale foarte subţiri, respectiv numai celor care-şi pot permite să plătească întregul cuantum al unei spitalizări private", ne-a spus Coca Bălan, director operaţional al Spitalului Lotus din Ploieşti.

„În mod normal, într-o ţară civilizată, există asigurări private ce susţin numai sistemul privat, şi atunci ar fi avut sens ca această contribuţie pe care noi toţi o plătim la sistemul de stat să fie targhetată numai către sistemul de stat", a adăugat managerul.

Vor mai fi discuţii

Potrivit ultimelor precizări ale ministrului Sănătăţii, toate aceste schimbări din sistemul de sănătate vor fi discutate cu reprezentanţii medicilor, ai pacienţilor, dar şi ai organizaţiilor furnizorilor privaţi de servicii medicale.

Back To Top